Hero
En familj plockar skräp på en strand. Foto: Sanna Holm

Justeringar i våra skräpplockarprojekt med anledning av Coronaviruset

Body

Varje vår, från februari till maj, anordnar Håll Sverige Rent Sveriges största aktion mot nedskräpning, Skräpplockardagarna, där förskolebarn, skolelever och föreningar ger sig ut i sitt närområde för att rädda djur och natur från skräpet. Till årets Skräpplockardagar har över 600 000 deltagare över hela landet anmält sig till kampanjen.

Vi uppmuntrar deltagarna att genomföra skräpplockningen i den omfattning och efter de förutsättningar som varje förskola och skola har i dagsläget. Vinnare kommer koras bland de medverkande. Skräpplockning är en tradition och en pedagogisk och praktisk aktivitet som ger våra barn och unga ett tillfälle att lära sig mer om hur nedskräpning påverkar vår närmiljö och natur. Aktiviteten sker utomhus och kan genomföras även i mindre grupper.

Håll Sverige Rent håller fortsatt löpande kontakt med våra kontaktpersoner i skolor, föreningar och kommuner över hela landet via nyhetsbrev och webbinarier. Av praktiska skäl har vi tillfälligt fryst möjligheten att beställa Håll Sverige Rents skräpplockarpåsar för Skräpplockardagarna från vår hemsida. Vår plan är att åter öppna för beställningar 14 april. Tills vidare uppmanar vi alla att samla skräp i vilka påsar som helst. Använd gärna handskar.

- I den rådande situationen är det viktigaste att årets evenemang kan genomföras i former som fungerar lokalt. Vi betonar istället att Skräpplockardagarna ger våra barn och unga en konkret och meningsfull utomhusaktivitet, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent kommer inte anordna några event i anslutning till den Nordiska Kusträddardagen i år. Istället uppmanas folk att gå med i kampanjen Kusträddarna och plocka skräp på sin närmaste strand, tillsammans med vänner och familj, närsomhelst under sommaren.

Men redan nu kan du vara med i kampen för ett skräpfritt Sverige. Nu lanserar Håll Sverige Rent minikampanjen #hållsverigerentkvarten som kommer kunna följas på Instagram och Facebook.

- Att gå ut i våren och plocka så mycket skräp som går på en kvart, ensam eller tillsammans med sin familj eller kompis, är vårt bidrag till att peppa för en aktiv stund utomhus när vi tillbringar mer tid än vanligt inomhus och barnen har extra mycket spring i benen, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.