Hero
Skräp som slängst på stan

Rekordmånga böter för nedskräpare

Body

Under 2023 fick 339 personer i Sverige böter för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011. Trenden visar att allt fler bötfälls sedan lagen ändrades för två år sen – nu kan även den som fimpar fel få böter.

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som skräpar ner kan få böter eller till och med fängelse om nedskräpningen är mer omfattande. Mindre nedskräpning, till exempel om du slänger snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor eller andra engångsartiklar, kan leda till en skräpbot på 800 kr. Sedan 2022 är också mindre skräp, så som cigarettfimpar och tuggummin, inkluderat i boten. 

Antal utdelade skräpböter har mer än tredubblats de senaste fem åren

Nya siffror från Polismyndigheten visar att antalet utdelade nedskräpningsböter har ökat kraftigt de senaste två åren, och mer än tredubblats de senaste fem. Under 2023 bötfälldes 339 personer för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011. 

–Vi är positiva till att all typ av nedskräpning, även småskräp som fimpar, synliggörs och får faktiska påföljder i form av böter. Nedskräpning är olagligt och boten tydliggör den enskilda individens ansvar i frågan, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Kommunerna där det utfärdats flest böter

Kommunerna där det utfärdats flest böter under 2023 är Malmö (43) följt av Stockholm (34) och Göteborg (20). Därefter har flest böter delats ut i Uppsala (16), Jönköping (12), Lund (14), Helsingborg (11) och Trollhättan (11).  

För att sätta skräpboten i jämförelse delades det ut drygt 127 000 böter för hastighetsöverträdelser i trafik under 2023 enligt Polismyndigheten. 

–Den som kör för fort riskerar böter, det är allmänt känt. Men den som skräpar ner behöver sällan ta ansvar. Vi skulle gärna se att fler böter för nedskräpning delas ut så att boten får en förebyggande effekt på samma sätt som en fortkörningsbot, säger Johanna Ragnartz.

Tre sätt att slippa skräpboten

  1. Skräpa inte ner – använd i stället närmsta papperskorg, en skräppåse, din ryggsäck eller ficka om du behöver göra dig av med skräp. 
  2. Byt ut vanliga produkter som ofta blir till skräp – exempelvis engångsmugg till flergångsmugg eller plastpåse mot flergångspåse. Då är risken för nedskräpning mindre. 
  3. Om du röker, fimpa på rätt sätt – släck cigaretten ordentligt och släng den i en papperskorg. Eller använd en fickaskkopp. 

 

Så bra koll har svenskarna på lagen om nedskräpning

I en Novusundersökning som Håll Sverige Rent gjort under 2023 svarar 89 % av svenskarna att de vet eller tror att nedskräpning på allmän plats är olagligt. 92 % vet eller tror att nedskräpning kan leda till böter. När det gäller nedskräpning av fimpar svarar 82 % av svenskarna att de vet eller tror att det är förbjudet att slänga cigarettfimpar på allmän plats.  

Bara en av tio erkänner att de har skräpat ner under det senaste året och fler än någonsin tycker att nedskräpningen skapar otrivsel och ser fult ut. 

Läs mer i Skräprapporten 2023.

Sections

Utdelade skräpböter under 2023