Hero
Skräp som ställts uppe på en papperskorg

Skräpboten efter 13 år – fler böter än någonsin delas ut

Body

Den 10 juli fyller skräpboten 13 år. De senaste två åren har antalet utdelade böter för nedskräpning ökat kraftigt, med hela 233 böter utfärdade bara mellan januari och juni i år. Malmö, Västerås och Uppsala toppar listan över flest skräpböter.

Sections

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Sedan juli 2011 kan man få 800 kronor i böter för mindre nedskräpning, som att slänga snabbmatsförpackningar, flaskor eller andra engångsartiklar. Från och med 2022 omfattar boten även småskräp som cigarettfimpar och tuggummin. 

–Boten är ett viktigt verktyg för att minska nedskräpningen och en tydlig signal om att nedskräpning inte är okej. Samtidigt måste vi arbeta förebyggande med lagstiftning, informationsspridning och beteendeförändring. Det är så vi stoppar skräpet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

De senaste två åren har antalet böter för nedskräpning slagit rekord. Enligt Polismyndigheten utfärdades 233 böter mellan januari och juni i år, jämfört med 165 under samma period förra året. Trenden visar en ökning i bötfällningar sedan lagändringen för två år sedan – nu kan även den som fimpar fel få böter.  

Här är kommunerna med flest utdelade böter januari till juni 2024

  1. Malmö 37 
  2. Västerås 21 
  3. Uppsala 20  
  4. Stockholm 13 
  5. Göteborg 11 

Så många böter delades ut i varje kommun januari till juni 2024 – klicka här 

Under 2023 fick 339 personer i Sverige böter för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.  

Så många böter delades ut i varje kommun 2023 – klicka här 

Källa: Polismyndigheten, statistik över utdelade ordningsböter för nedskräpningsförseelser