Hero
Skräpplockning i Åre. Foto: SkiStar/Fredrik Thulin

Snus och plast vanligaste skräpet i fjällorter

Body

Pudersnö, sol på uteserveringar och glada barn i backen. Det är det vi oftast förknippar med en resa till fjällen på vintern. Men även snusprillor, plastbitar och cigarettfimpar som slängts på marken är numera en vanlig upplevelse i fjällen, visar en ny undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

Sections

Håll Sverige Rent har på uppdrag av SkiStar genomfört en undersökning av nedskräpningen på tre av deras svenska destinationer. Initiativet är en del av samarbetet ”Håll Fjället Rent” mellan Håll Sverige Rent och SkiStar för att minska nedskräpningen och uppmärksamma problemet i fjällvärlden. SkiStarspersonal i Åre, Sälen och Vemdalen genomförde därför nyligen en årlig skräpplockardag och registrerade det insamlade skräpet.  

Undersökningen visar att de vanligast förekommande skräpetsom plockades upp var snusprillor, plastskräp av olika slag och cigarettfimpar. Skräpet hittades i närheten av boenden, liftar och restauranger.  

”Det är uppenbart att även fjällorterna drabbas av den typen av nedskräpning som vi ser på andra platser i landet. Det turisterna konsumerar blir ofta även slängt på marken. Det behövs mer information om hur man beter sig och gör sig av med sitt skräp på rätt sätt, för det skräpas ner väldigt mycket”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent. 

Totalt plockades 32 469 skräpföremål, varav 11 864 plastbitar, 8 233 snusprillor och 5 236 cigarettfimpar under en dag, motsvarande sex ton skräp.  

Även papper och metall var vanligt förekommande skräp på destinationerna.  

”Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Att problemet var så stort i våra fjällanläggningar och att så mycket som sex ton skräp samlades in under en dag är förvånande. Därför är det angeläget att vi och alla hjälps åt att ta ansvar för att hålla vår fantastiska fjällmiljö ren och skräpfri framöver. Håll utkik efter våra påsholkar på våra destinationer i sommar", säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar.

Håll Fjället Rent är en satsning som belyser, informerar och motverkar den destruktiva nedskräpning som våra fjällorter och natur tyvärr utsätts för. Nedskräpning är stort problem och behöver stävjas, eftersom skräpet på våra fjällorter inte bara skadar naturen, utan även djuren som lever i den.

Mer info om Håll Fjället Rent: https://www.skistar.com/sv/hallbarhet/hall-fjallet-rent/

Foto: SkiStar/Fredrik Thulin