Hero
Skräpplockning med återanvändbara skräppåsar vid Fulufjället. Foto: Stefan Hamréus

Succékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021

Body

Håll Sverige Rent har under 2020 genomfört framgångsrika kampanjer mot nedskräpning i naturen i projektet Rena Fjäll. Till exempel minskade nedskräpningen med 80 procent vid STF Storulvåns fjällstation. Nu har Håll Sverige Rent fått 550 000 kronor från Naturkompaniet för att fortsätta arbeta för en skräpfri natur under nästa år.

Nu är det klart. Håll Sverige Rent får 550 000 kronor för att fortsätta arbeta mot nedskräpningen i naturen 2021. Det är Naturkompaniet som varje år ger en procent av det totala beloppet som medlemmarna handlar för till natur- eller miljövårdsprojekt. Årets vinnare är Håll Sverige Rent, Skydda skogen, Sörmlandsleden och Västkuststiftelsen.

Under coronapandemin har många svenskar upptäckt den svenska naturen och valt att spendera mycket tid i naturen. ”Det är fantastiskt att fler människor är ute i naturen men det gör också att vi måste hjälpas åt för att behålla den fri från skräp” säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent kommer för pengarna fortsätta att arbeta riktat mot nedskräpningen i naturmiljö, fokus för nästa år är det mer stadsnära friluftslivet. Håll Sverige Rent kommer att dela ut återanvändbara skräpplockarpåsar, sätta upp påsholkar och skyltar samt bedriva kampanj i sociala medier. Målet med projektet ”Ren natur” är att ingen skräpar ner och att det skall vara självklart för besökarna att det man tar med sig ut tar man med sig hem.

”Vi är fantastiskt glada över att Naturkompaniet ger oss möjlighet att tillsammans fortsätta att jobba för en ren natur. Under året så har vi jobbat med fjällen där vi påvisat att våra insatser i Storulvån bidragit till en renare fjällvärld och under nästa år kommer vi att satsa på den mer stadsnära naturen” säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Sommaren 2020 genomfördes kampanjer på flera håll i fjällen och vid STF Storulvåns fjällstation minskade nedskräpningen med 80 procent jämfört med 2018. Besökare fick skräppåsar, blev informerade om nedskräpningsproblemet och bjöds på gratis kaffe om de plockade skräp. Och det gav alltså resultat.

Läs mer om skräp i naturen »