Parken

Testa plocknick! Som en vanlig picknick fast utan skräp.

Sommar, sol – och plocknick!

I Sverige tycker vi om att äta vår mat utomhus. Och sommaren är picknickens högsäsong, det är ofta fullt med folk i parker och grönområden. Då är det extra viktigt att plocka upp efter sig, så att inte nästa person får inleda sin picknick med att städa. 

Därför lanserar Håll Sverige Rent plocknick! En skräpfri picknick som inte bara är mysig utan också bra för miljön. Ju fler som testar plocknick, desto mindre skräp. Och fler trevliga platser att äta sin utemåltid på.

Tre tips för en lyckad plocknick

1. Kom förberedd – det är lättare att få med sig allt skräp hem om du har någonstans att stoppa det. Ta med en skräppåse.

2. Använd flergångsprodukter så blir det mindre skräp! 

3. Passa på att plocka med dig allt skräp du ser, om vi hjälps åt kan vi avnjuta fler skräpfria fikor ute i naturen.

Nyfiken på mer?

Vill du ha fler tips, goda plocknick-säkra recept och mer information om vad du kan göra för att det ska bli mindre skräp i naturen?

Fyll i dina uppgifter så ser vi till att du får allt detta direkt till din mejl. 

Kan vi hålla dig uppdaterad om våra kampanjer och det arbete Håll Sverige Rent gör?
Läs gärna mer om hur vi hanterar personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.

Tävla och vinn schyssta plocknickprylar!

Nu har du chansen att vinna schyssta plocknickprylar genom att vara med i vår tävling. För att vara med och tävla behöver du svara på 3 frågor om skräp, samt berätta vem du skulle vilja bjuda med på en mysig plocknick och motivera varför.

Naturens fantastiska ambassadörer

Vad mer händer i sommar?

Hämta ut en gratis skräppåse hos Naturkompaniet!

Skräppåse

För att det ska bli lätt att göra rätt vill vi gärna bjuda dig på en gratis återanvändbar skräppåse som du kan använda för att få med dig skräpet hem i sommar. Påsen hämtar du ut i någon av Naturkompaniets butiker från och med 24 juni.

Påsen är gjord av återvunnen polyester och har tagits fram tillsammans med Fauna i Rättvik, Dalarna.

Vanliga frågor om skräppåsen »

Påsholkar på välbesökta platser i naturen

Påsholkar

På många platser runtom i Sverige hittar du nu våra populära påsholkar där alla som passerar kan ta en gratis skräppåse.

De är utplacerade på väl valda ställen - längs välbesökta vandringsleder och naturreservat - för att du enkelt ska få med dig ditt eget (och andras) skräp hem igen.

Nya holkar denna sommar hittar du bland annat i Örebro, Nybro, Vendelsö, Älmhult samt i naturreservat i Skåne.

Läs mer om våra påsholkar »

Vi delar ut skräpfika tillsammans med STF

Skräpfika

För att minska nedskräpningen i fjällen bjuder Håll Sverige Rent och STF på kaffe och bulle till alla som visar upp att de plockat skräp på sin tur.

Skräpfika kommer bland annat finnas på fjällstationerna i Kebnekaise, Grövelsjön, Storulvån, Hemavan, Kvikkjokk och Saltoluokta.

 

Det är tack vare Naturkompaniet och deras Naturbonus som vi under 2021 haft möjlighet att sätta upp påsholkar och fortsätta vårt viktiga arbete för en ren natur. Tack!