Hero
YOC

Youth Ocean Champions

Sections

Youth Ocean Champions fokuserar på miljöfrågor inom skräpfria hav. Gruppen drivs av ungdomarna själva med stöd av Håll Sverige Rent och finansieras av Youth2030 movement. Tillsammans skapar de en plats att göra sina röster hörda, sprida viktiga budskap, inspirera andra unga och utföra påverkansarbete.

De senaste åren har tillförseln av skräp i våra världshav ökat. Marint skräp i form av plast, förpackningar, förlorade fiskeredskap med mera är en källa till förorening och kan orsaka skada på både människor och djur. Youth Ocean Champions kämpar för att minska föroreningarna i våra hav och att uppmärksamma problemet hos både unga och vuxna.

Aktiviteter vi medverkat i

  • Lansering av Håll Sverige Rents digitalt Escape room under Stockholm +50

  • Världshavsdagen på Skansen

  • Stockholm H2O Vattenfestival

  • Skräpplockaraktivitet – Framtidens hus, Husby

Lär känna våra ambassadörer

Gerdn Aso Hossein, 17 år

Gerdn Aso Hossein

Berätta om dig själv!

Jag går andra året på gymnasiet, på naturvetenskapsprogrammet på Rudbeck. På fritiden håller jag mycket på med musik - sjunger, spelar instrument, skriver och skapar. Utöver dessa intressen är jag också med och driver två ungdomsforum för klimat- och havsfrågan tillsammans med andra engagerade ungdomar.

Varför är du engagerad i havsfrågan?

Havsfrågan har länge varit en diskussion som bekymrat mig, speciellt när jag fått lära mig om dess stora relevans till miljö- och klimatfrågan och vår framtid. Genom att engagera mig har jag kunnat vända min klimatångest till en drivkraft för att vara med och sprida kunskap, påverka, agera och bidra till en förändring.

Vilket är ditt favoritdjur i havet?

Delfinen!

Anna Bengtsson, 19 år

Anna Bengtsson

Berätta om dig själv!

Jag har tagit studenten från naturprogrammet och mina favoritämnen är biologi och engelska. På fritiden gillar jag att dansa, spela pingis och vara med vänner.

Varför är du engagerad i havsfrågan?

Havet är en viktig del inom naturens cykel och vi måste göra allt vi kan för att skydda djuren och växterna som har havet som hem. Jag är själv intresserad av djur samt det marina livet och skulle vilja jobba med djur i framtiden.

Vilket är ditt favoritdjur i havet?

Mitt favorithavsdjur är sköldpaddor!

Fanni Valisalo, 17 år

Fanni Valisalo

Berätta om dig själv!

Jag pluggar andra året på Stockholm International School. Utöver Youth Ocean Champion arbetar jag som en ledare av min skolans miljöklubb "Roots and Shoots". Sedan 2019 har jag också organiserad International Coastal Cleanup i Stockholm varje år. På fritiden spelar jag badminton och dansar K-Pop. En fun fact om mig är att jag kan 4 språk!

Varför är du engagerad i havsfrågan?

Min passion i havsfrågan startade sommaren 2018. I somras när jag deltog i ett vindsurfingsläger plockade läraren upp en plastpåse ur havet och sa "Jag hatar när människor inte tar ansvar. Om vi vill hjälpa miljön måste vi göra det som andra inte har gjort." Hans ord var jätteinspirerande till mig!

Vilket är ditt favoritdjur i havet?

Jag älskar delfiner (hur kan du inte?!) men jag också gillar valar, krabbor, sjöhästar och allting annat som bor i havet!

Vill du veta mer?

Kontakta Elina Kres

Verksamhetsutvecklare, Natur och Hav

elina.kres@hsr.se