Hero

Skräpfest

Body

Uppmärksamma åtgärder för minskad nedskräpning i samband med en skräpfest!

Håll Sverige Rent har inom ramen för konceptet Skräpfri bostadsgård samt projektet Trygga Orten anordnat skräpfester. I samband med dessa har åtgärder invigts och aktiviteter för specifika målgrupper anordnats.

Exempel

Solna stad

Under våren 2022 genomförde Håll Sverige Rent, tillsammans med Solna stads allmännyttiga bostadsstiftelse Signalisten, en kartläggning av nedskräpningens omfattning, samt typ av nedskräpning, på en bostadsgård i Hagalund. Flertalet åtgärder för minskad nedskräpning introducerades för boende, i samarbete med Dibber Hagalunds förskola, i samband med en skräpfest som anordnades av Håll Sverige Rent och Signalisten. Dryck och fika delades ut till samtliga besökare som erbjöds ett s.k. skräpplockarkit för att plocka skräp på bostadsgården samt diverse lekar om skräpets konsekvenser. Förskolebarnen hade sedan tidigare målat olika motiv och skrivit citat till nya folierade papperskorgar. I samband med skräpfesten genomfördes därför en vernissage tillsammans med förskolan samt alla delaktiga förskolebarn med familjemedlemmar. Pilotprojektet i Hagalund är del i utvecklingen av Håll Sverige Rents koncept Skräpfri bostadsgård.

 

Norrköpings kommun

Inom ramen för projektet Trygga Orten, ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Östergötlands Stadsmission, har två skräpfester genomfört i stadsdelen Navestad. I samband med skräpfesten 2022 delades dryck och fika ut till samtliga besökare. På plats erbjöds även deltagare ett s.k. skräpplockarkit för att plocka skräp på bostadsgårdar. Diverse lekar om skräpets konsekvenser anordnades och fyra nya folierade papperskorgar avtäcktes.

  

Hässleholm kommun   

Skräpplockarfesten i Hässleholm arrangerades för de förskolebarn som deltagit i skräpplockardagarna. År 2023 samlades 500 barn och pedagoger för fika, musik och aktiviteter, inklusive en temainriktad tipspromenad om nedskräpning och möjlighet att sortera sitt skräp på plats. Kommunens sopsamlarmonster och en sopbil kom även på besök under festen. För att möjliggöra deltagande från samtliga förskolor i kommunen abonnerades bussar till evenemanget.  

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er) 

  • Bostadsbolag
  • Kommun
  • Skola
     

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Ja

Sections

Kontakta oss!

Vill du veta mer om hur en skräpfest kan organiseras? Kontakta oss så berättar vi mer!