Hero

Papperskorg (folierad)

Body

Skapa engagemang med hjälp av konst på papperskorgar

Att foliera en papperskorg innebär att papperskorgen får en ny design (specifik färg, motiv eller text). Folierade papperskorgar kan bättre smälta in i olika omgivningar och uppmuntra till utökad användning av befintliga (eller nya) papperskorgar. Att ersätta slitna papperskorgar med folierade papperskorgar kan i förlängningen även bidra till att omgivningen uppfattas som mer välskött. Folierade papperskorgar kan även bidra till engagemang genom att tillåta boende i närområdet designa olika motiv.

Exempel

Solna Stad

Under våren 2022 genomförde Håll Sverige Rent, tillsammans med Solna stads allmännyttiga bostadsstiftelse Signalisten, en kartläggning av nedskräpningens omfattning, samt typ av nedskräpning, på en bostadsgård i Hagalund. Slitna papperskorgar byttes ut och ersattes med nya av modell "Rosen". I samarbete med Dibber Hagalunds förskola på bostadsgården bad Håll Sverige Rent och Signalisten förskolebarn att måla olika motiv att foliera papperskorgarna med. Samtliga papperskorgar folierades med olika motiv och citat från förskolebarnen. I samband med en skräpfest genomfördes en vernissage tillsammans med förskolan samt alla delaktiga förskolebarn med familjemedlemmar. Pilotprojektet i Hagalund är del i utvecklingen av Håll Sverige Rents koncept Skräpfri bostadsgård.

 

Norrköpings kommun

Inom ramen för projektet Trygga Orten, ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Östergötlands Stadsmission, folierades fyra papperskorgar framför Ringdansen Centrum 2022. Det vinnande motivet ritades av en ungdom boende i närområdet. Papperskorgarna avtäcktes i samband med en skräpfest.

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er) 

  • Bostadsbolag
  • Skola

 

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Ja

Sections

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Håll Sverige Rents koncept Skräpfri bostadsgård, nätverket Skräpfria kvarter eller Trygga Orten? Kontakta oss så berättar vi mer!