Hero
Barn som plockar skräp

Idag öppnar vårens stora Skräpplockardagar!

Body

För 20:e året i rad öppnar nu anmälan till Håll Sverige Rents nationella Skräpplockardagar, barnens stora kampanj mot nedskräpning och en chans för de allra yngsta skräphjältarna att göra skillnad för samhälle och miljö. Förra året deltog över 600 000 barn och redan nu har flera kommuner, skolor, förskolor och föreningar gått med.

Skräpplockardagarna firar 20 år  

Håll Sverige Rent har ordnat skräpplockning för barn och unga sedan 70-talet. Men Skräpplockardagarna i den organiserade form som arrangeras idag, i tätt samarbete med kommuner och med pedagogiskt material till förskolor och skolor, har pågått sedan 2004. Det betyder att Skräpplockardagarna i år firar jubileum – 20 år! Under åren har Håll Sverige Rent engagerat miljontals barn och unga för att minska nedskräpningen. 
 

Tre anledningar till att barn och unga ska vara med i Skräpplockardagarna 

  1. Skräpplockning är en pedagogisk aktivitet som bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att de ska lära sig att inte skräpa ner.  
  2. Skräpplockningen ger massor av möjligheter att prata om plast i haven, avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. 
  3. Skräpplockning är en möjlighet för barn och unga att gemensamt agera för en mer hållbar värld. Det skapar ökat hopp och en starkare tro på sin förmåga att påverka och förändra världen till det bättre. 

 

Läs mer om Skräpplockardagarna på hsr.se/skrapplockardagarna