Hero
Barn i Skräpplockardagarna. Foto: Anna Simonsson

Rekordmånga barn anmälda till coronasäkra Skräpplockardagar

Body

Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna har bara hållit öppet tre veckor men redan är över 400 000 anmälda – det är rekordmånga på så kort tid sedan Skräpplockardagarna startade för 15 år sedan. Nedan kan ni se som händer i er kommun.

Som en av få stora aktiviteter detta Corona-år kan Håll Sveriges Rents kampanj Skräpplockardagarna engagera en betydande del av Sveriges befolkning. I fjol deltog drygt 600 000 personer. I år är målet att rekordmånga, 900 000 barn och unga, minst en gång plockar skräp under perioden mars till juni.

"Många använder skräpplockardagarna för att pedagogiskt arbeta med miljöfrågor. Syftet med kampanjen är att påverka nedskräpning på lång sikt genom att lägga en grund för bra värderingar och beteende redan i tidig ålder", säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Kampanjen är viktig för att visa barn och unga att det finns konkreta insatser man kan göra för miljön och för att bidra till en hållbar utveckling.

"Skräpplockardagarna är en perfekt aktivitet för den som vill bidra till en bättre miljö, röra på sig och samtidigt lära, inte minst den yngre generationen, att de kan göra skillnad", säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent strävar efter att så många barngrupper som möjligt ska representeras. Alla ska känna sig inkluderade och välkomna.
"Vi plockar inte skräp för att städa, utan som en pedagogisk aktivitet där barn lär sig om skräp och att inte skräpa ner. När medvetenheten och engagemanget ökar leder det till ändrade beteenden och attityder", säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Fakta om Skräpplockardagarna 2021

Över 400 000 skräpplockare är redan anmälda och 220 kommuner har redan lovat att delta. Här ser du vad som händer i er kommun »

Till kampanjen finns åldersanpassat lektionsmaterial från Håll Sverige Rent. Till materialet i Skräplabbet »

Alla förskolor, skolor och ungdomsföreningar som anmäler sig får kostnadsfritt skräpplockarpåsar från Håll Sverige Rent.

Mer information om Skräpplockardagarna »