Apelgårdskolan Malmö
Grön Flagg-rådet ger alla ett uppdrag
I vårt Grön Flagg-råd finns alla skolans årskurser representerade med både elever och personal. Elevernas uppdrag är att planera och följa upp det som sker på skolans RBS lektioner med Grön Flagg och Hållbarhetsinriktning. Grön Flagg-rådet har även tagit initiativ till att driva en hållbarhetsbutik där elever och vårdnadshavare kan lämna in och ”köpa” kläder utan att betala samt skänka ett bidrag till välgörande ändamål. På klassråden tar eleverna upp viktiga påverkansfrågor som lyfts vidare och behandlas i Grön Flagg-rådet.
Hela skolan deltar
Vi har de globala målen synliga i klassrummen och integrerade i undervisningen. Våra elever ansvarar för återvinningen, tar kärnor för odling i matsalen och anordnar ”minska matsvinnet-tävlingar”. Våra elever uppmuntras och får verktyg till att lämna in medborgarförslag, samverka som havsambassadörer, som bollplank i stadsplanering, arbeta med skolans egna bin och med återvinning i slöjdämnet. Skolan deltar också i olika insamlingar, tävlingar och utmaningar som engagerar och inspirerar.
Spridning på många olika sätt
Vi sprider vårt arbete till allmänheten genom vår hållbarhetsutställning på Malmö stadsbibliotek i samarbete med Framtidens röster. Spridning sker även genom sociala medier, i arbetet med våra vänskolor i Danmark och Pakistan, i olika forum såsom grundskoleförvaltningens möten samt då Katarina Fornell föreläst och deltagit i paneldiskussioner. Elever har intervjuats i Svenska Dagbladet Junior om skolans hållbarhetsarbete.
Tre dimensioner representeras
- Under RBS lektionerna arbetar vi för ett socialt hållbart samhälle samt med hedersfrågor och övningar kopplade till Barnkonventionen. Vår Grön Flagg-butik ”Gröna klädhjälpen” uppmuntrar till återbruk av kläder. Här täcker vi in alla tre dimensionerna av hållbarhet.
- SKMA, där elever åkte till Polen på studiebesök i Auschwitz och OS-tävlingarna där olika lag ”länder” tävlade mot varandra bidrar till social hållbarhet.
- Våra bikupor på skolans tak står för ekologisk hållbarhet, men även andra aktiviteter så som återbruksslöjd, besök i biodling, arbete med Pollenjakten bidrar till detta. Matrådet arbetar med matsvinn och att ta tillvara frön/kärnor från den ekologiska mat som blir över.
Stort samarbete
- Marint kunskapscenter; om hållbart fiske, mätt salthalt och siktdjup vid olika djup i Öresund och kanalen i Malmö.
- InnoCarnival; karneval där elever tävlar och inspireras av varandras hållbara innovationer.
- Framtidens Röster; projekt inför FN:s hållbarhetsmöte i juni 2022 som resulterade i vår hållbarhetsutställning på Stadsbiblioteket i Malmö.
- SKMA, elever från årskurs 9 deltog i resa med studiebesök i Auschwitz.
- E-kampen; eleverna startade en marknad och sålde produkter med hållbarhetsfokus och skänkte pengar till Världens barn.
- Unga innovationer; innovationstävling där flera årskurser deltog.
- Kartongmatchen, arbete på fritids för ökad insamling och återvinning av förpackningar.
- VVS-hjältarna; elever i åk 7 gjorde filmer för ökad medvetenheten kring behovet av rent vatten och sanitet.
- Grundskolefotboll mot rasismer; eleverna i åk 6 samarbetade med Malmö FF.
- HUT Skåne, stipendium på 5000 kr för vårt hållbarhetsarbete. Pengarna användes till material för att tillverka varor till vår hållbarhetsmarknad.
- Forskarhjälpen Bijakten; samarbete med Umeå universitet och Nobelprismuseet där elever samlade pollen till forskare för att ta reda på från vilka växter våra bin pollinerat.
- Operation Omställning; hållbarhetsuppgifter från Naturskyddsföreningen och studiebesök på IKEA.
- Forskarhjälpen Läkemedelsjakten, eleverna hjälper forskare vid SLU i Umeå i samarbete med Nobelprismuseet att samla spindlar vid vattendrag för undersökning av läkemedelsrester.
- Lunds universitet, elever i årskurs 9 deltog i forskningsprojekt om framtidsplaner kopplade till hållbarhet.
- JDO; vänklass i Pakistan.
- Vestermarkskolen; skolsamarbete i Danmark.
- Biodlarnas tidning; reportage om när vi slungade honung.
Hållbarhetsutställning visade allt
Vår hållbarhetsutställning på Malmö Stadsbibliotek, där vi fick möjlighet att visa upp hela skolans hållbarhetsarbete i många olika ämnen och med representation av alla årskurser. Tvåornas kör invigde utställningen med en låt: Vi vill ha fred- vi vill ha det nu!
På vår skola har vi hållbarhet i fokus med Grön Flagg. Våra elever, personal och närområde bygger i det dagliga arbetet hållbara, inkluderande och fredliga samhällen där vi främjar god hälsa och ökar jämlikhet och jämställdhet genom god utbildning.
Rektor på Apelgårdsskolan
Håll Sverige Rent har kortat och bearbetat text från inskickat underlag.