British Junior, Eskilstuna Ploggar i Skräpplockardagarna
Erika Holmgren är lärare på British Junior i Eskilstuna och jobbar med barn från åk F-6 och är med i Skräpplockardagarna för 4 gången. Dessutom är eleverna på hennes skola aktiva Ploggare.
Vad är Plogga för något och hur kom det sig att ni började Plogga? Berätta!
Plogga är en aktivare form av att plocka skräp. Man kan jogga och plocka skräp samtidigt och jag upplever att det passar aktiva barn bra, alla aktiva människor som vill leva och skapa ett mer hållbart sätt att leva. Vi fick möjlighet att träffa och lyssna på ”Ploggas” grundare Erik Ahlström och vi bestämde direkt att ”Plogga” är något vi ska göra med alla våra elever. Varje vecka de senaste två läsåren har är en årskurs ansvarig för att plogga vårt närområde och hålla skolan och dess omgivningar rena och fina. Vi på skolan satsar mycket på att skapa hållbara vanor för våra elever och personal.
Varför är skolan med i Skräpplockardagarna?
Därför att vi anser att det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt att skapa en mer hållbar livsstil. Genom att plocka skräp som inte hör hemma i naturen och samtidigt röra på oss och vara aktiva ute i skog och mark.
Vad tycker barnen om att vara med?
De tycker om att göra skillnad och göra fint på skolgården, i omgivningarna och i skogen. De har blivit mycket bra på att sortera och de är mycket omtänksamma om djuren i skogen och att de inte ska ha skräp runt omkring sig.
Det är ju en speciell tid för förskolor och skolor nu under pandemin. Hur gör ni för att genomföra aktiviteten på ett bra sätt? Har du några tips?
Vi har spridit ut skräpplockardagen på många olika dagar, vi tar en klass i taget i vissa fall en årskurs i taget.
Vad är det konstigaste skräp ni hittat när ni varit ute?
Lyktstolpe, en jätteplastpåse, brevlåda, gammal cykel, trasig bänk.
— Känslan av att se så många barn och unga göra något snabbt, enkelt och värdefullt för dem själva och för naturen går knappt att beskriva, säger Erik Ahlström, grundare av Plogga. För att uppnå en attitydförändring krävs upprepning. Därför lanserade vi nyligen #ploggatisdag för att få vanan att regelbundet kombinera motion med miljönytta, fortsätter han.