Fastighetsägare som drivkraft (B8, B10, F8)
Engagera hyresvärdar och fastighetsägare för att minska användningen av engångsmaterial
Hyresvärdar och fastighetsägare kan göra en del för att minska på användningen av engångsmaterial, speciellt för de hyresgäster som bedriver kaféer och restauranger med take-away möjlighet. Hyresvärdar kan både aktivt arbeta för att minska avfallet från engångsartiklar, och se till så att det avfall som ändå uppstår hanteras korrekt. En del kaféer och restauranger kan endast erbjuda engångsartiklar, även om kunderna äter/dricker på plats eftersom lokalen inte tillhandahåller något diskutrymme. Hyresvärden kan informeras om denna konsekvens. Kommunen kan i egenskap av fastighetsägare arbeta för att uppmuntra hyresgäster som bedriver take-away-verksamhet att minska på förbrukningen av engångsartiklar. Kommunen kan uppmuntra privata fastighetsägare att göra detsamma genom att informera om hur de har möjlighet att påverka.
Frågans nummer i checklista för kartläggning:
- B8 avfallshantering (offentliga stränder)
- B10 avfallshantering (rekreationsområden)
- F8 Infrastruktur runt renhållning av allmän plats (papperskorgars utformning)
Exempel
Stockholm stad
I ett Vinnova-finansierat projekt, Take away engångsartiklar – nya affärsmodeller för att minska avfallet från engångs take-away-artiklar (2019) undersöktes bland annat vad Vasakronan som hyresvärd kan göra för att minska förbrukningen av engångsartiklar från take-away. Projektet kom bland annat fram till att hyresvärden kan se till så att det finns goda utrymmen för källsortering, även för de fraktioner som normalt inte kommer med vid byggnationer av pentryn (som oftast är anpassade för hushåll). Mängderna avfall bör mätas vilket är viktigt för att följa upp eventuella åtgärder. Vasakronan menar att alla åtgärder bör ske i samråd med hyresgästerna och tydligare hyresavtal med explicita krav vad gäller avfall samt utbildning, inspiration och kommunikation tros ha en effekt, mer än ekonomiska incitament.
Stockholm stad
Vinnova-finansierat projektet "Sortera rätt – minska plasten i restavfallet" (2022–2024) drevs av ElectriCITY Innovation Sweden i samarbete med flera aktörer, däribland företag, akademiska institutioner och kommunala aktörer. Projektet syftade till att minska mängden plast som felaktigt hamnar i hushållens restavfall. Genom att kartlägga hushållens sorteringsvanor och utveckla nya system, som en app för att spåra och motivera korrekt avfallssortering, strävade projektet efter att öka återvinningen av plast. Resultatet förväntas visa en minskning av mängden plast i restavfallet, och framgångsrika resultat och modeller kan potentiellt implementeras i andra stadsdelar och områden.
Åtgärden passar följande verksamhet(er)
- Kommun
Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Nej