Flergångsartiklar vid kommunens evenemang (B9, E14)
Erbjud flergångsalternativ för att minska nedskräpning
Vid kommunens egna evenemang kan tjänster upphandlas som erbjuder försäljning av mat och dryck i flergångsförpackningar i stället för engångsförpackningar via någon form av retur- eller pantsystem. Förpackningarna kan då samlas in, diskas och återanvändas, vilket bidrar till minskad användning av engångsmaterial som ofta består av plast samt minskad nedskräpning. Vissa eller alla engångsartiklar kan förbjudas för kommunens egna evenemang.
I samband med evenemanget, nära konsumtionskällan, kan kampanjer genomföras för att öka medvetenheten hos besökare kring problematiken med användning av engångsartiklar och vilka alternativ som finns.
Frågans nummer i checklista för kartläggning:
- B9 Avfallshantering (utomhusevenemang)
- E14 Medvetenhet och beteende (avfallsinsamling och källsorteringskampanjer)
Exempel
Göteborg stad
Göteborgs Kulturkalas, i samverkan med Streetfoodfestivalen och Light My Fire, driver initiativet "Engångsfritt för klimatet". Syftet är att minska festivalens klimatpåverkan genom att eliminera engångsartiklar. Under 2024 deltog 60 foodtrucks under den fyra dagars stadsfestivalen, där det användes flergångstallrikar, muggar och bestick som diskades på plats. Detta initiativ resulterade i att 93 000 engångsartiklar ersättes.
Gothenburg Horse Show, har tagit betydande steg för att minska användningen av engångsplast och främja hållbarhet under sina evenemang. Som en del av projektet RETAKE har arrangörerna implementerat ett system med återanvändbara förpackningar för mat och dryck. Under evenemanget har besökare haft möjlighet att låna återanvändbara tallrikar, skålar och muggar via PANTER digital plattform. Efter användning returneras dessa förpackningar för diskning och återanvändning, vilket minskar mängden avfall och engångsprodukter.
Västerås kommun
BALTIPLAST är ett EU-finansierat projekt som syftar till att identifiera, testa och implementera konkreta lösningar för att hantera och minska flödet av plastavfall till Östersjön, med särskilt fokus på engångsplast och plastförpackningar. Projektet pågår mellan 2023 och 2025 och involverar flera länder runt Östersjön, inklusive Sverige.
Inom projektet samarbetar Håll Sverige Rent med Västerås kommun för att utveckla och implementera åtgärder under Västerås Cityfestival, med målet att minska plastanvändningen och ta fram konceptet "Skräpfri festival". Under festivalen 2023 genomfördes skräpmätningar och analyser av plastförekomsten. Dessutom arrangerades ett idélabb för att diskutera hur engångsplast kan minskas vid evenemang.
Inför festivalen 2024 prioriterade projektteamet följande insatser:
- Kartläggning av plastanvändning på Mattorget.
- Genomförande av skräpmätningar.
- Tillsyn av engångsplast enligt gällande regler.
- Information och rådgivning till matförsäljare och utställare, med uppmaning att minska plastanvändningen.
- Införande av en ny hantverks- och återbruksgata på festivalen.
- Förbättrad avfallssortering och återvinning.
- Test av flergångstallrikar för mat (Panter-systemet).
- 6 av 20 food trucks deltog i systemet.
- Omfattade 2 800 serveringar.
- Serveringarna skedde på en öppen yta med gemensamma sittplatser på Torget, och systemet var tidsbegränsat.
- Systemet var tillgängligt utan pantsystem eller digitalt stöd.
- Besökare och food trucks gav mycket gott betyg till initiativet.
- Förebyggde utsläpp av 325 kg CO2-ekvivalenter jämfört med engångstallrikar.
- Genomförande av en kommunikationskampanj riktad till besökare.
- Inventering och minskning av plast inom festivalorganisationen.
- Installation av en skräpbarriär i Svartån.
Gotlands kommun
Under Almedalsveckan 2023 genomfördes ett pilotprojekt inom ramen för forskningsinitiativet RETAKE, med målet att ersätta engångsartiklar för mat och dryck med återanvändbara förpackningar. Detta initiativ syftade till att minska miljöpåverkan och förbereda för den lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari 2024, vilken kräver att serveringar erbjuder flergångsalternativ för take away-förpackningar. Resultaten från piloten visade att det var möjligt att genomföra ett större evenemang som Almedalsveckan utan att använda engångsartiklar, vilket bidrog till minskad nedskräpning och positiv respons från besökarna. Erfarenheterna från detta projekt förväntas fungera som vägledning för framtida evenemang som strävar efter att implementera liknande hållbara lösningar.
Under medeltidsveckan på Gotland har arrangören de senaste åren förbjudit serveringarna att använda engångsplast. Drycker serveras i muggar av återvunnen hårdplast som även kan köpas av de som besöker mässan.
Tallinns stad (Estland)
Tallinns Ungdoms Sång- och Dansfestival är en av världens största körhändelser och hålls vart femte år i juli på Tallinns Sångfestivalområde. Under tidigare evenemang användes engångsartiklar i stor utsträckning, vilket resulterade i betydande mängder avfall. För att motverka detta beslutade Tallinns stad att förbjuda engångsplastartiklar vid alla offentliga evenemang. Från och med juni 2023 tilläts endast återanvändbara kärl (tallrikar, muggar, bestick) vid offentliga evenemang i Tallinn. Denna policy implementerades framgångsrikt under Ungdoms Sång- och Dansfestivalen 2023, där cirka 85 000 återanvändbara muggar, 155 000 återanvändbara tallrikar/skålar och 161 500 återanvändbara bestick användes. Detta initiativ förhindrade användningen av nästan 500 000 engångsartiklar och minskade avfallet avsevärt jämfört med tidigare festivaler.
Århus kommune (Danmark)
Århus kommun i Danmark har, i samarbete med företaget TOMRA, lanserat ett banbrytande treårigt pilotprojekt för återanvändbara förpackningar för take-away. Detta system syftar till att ersätta engångsförpackningar med återanvändbara alternativ genom att erbjuda en stadstäckande infrastruktur med automatiserade insamlingsställen. Konsumenter betalar en deposition vid köp av mat eller dryck, vilken återbetalas när förpackningen returneras till en insamlingsplats. TOMRA ansvarar för insamling och industriell rengöring av förpackningarna, vilket underlättar för företag som serverar mat och dryck.
München, Tyskland
Sedan 1991 har det varit förbjudet att använda engångsglas/engångsmuggar och engångstallrikar i samband med större evenemang på stadens mark. Staden erbjuder som alternativ uthyrning av porslin och mobila diskmaskiner. Kunder betalar en pant vid köp som de får tillbaka när flergångsartikeln återlämnas. Sedan förbudet infördes och fram till år 2004 har man beräknat att 50 procent mindre avfall uppkommit i samband med olika evenemang.
Freiburg, Tyskland
Freiburg Cup är ett initiativ som startades av kommunen och universitet i Freiburg 2016. Den återanvändbara muggen har ersatt engångskaffekoppen på kaféer och bagerier i hela staden och kan köpas för 1 euro som kunden får tillbaka när muggen återlämnas. Muggen diskas och används igen av de butiker som är anslutna.
Wien, Österrike
Den 1 januari 2011 införde Wien bestämmelser om att alla drycker som serveras vid evenemang ska förvaras i stora flergångsbehållare (till exempel tunnor, återanvändningsbara flaskor). Vid försäljning av mat ska flergångstallrikar och bestick (som till exempel är tillverkade i glas, keramik, metall eller plast) användas. Undantag kan endast göras av säkerhetsskäl. I sådana fall ska artiklarna vara tillverkade av förnyelsebara material, till exempel trä eller kartong.
Ontario, Kanada
I Hillside festival i Kanada samlar man in och tvättar återanvändbara tallrikar, muggar och bestick. Man säljer också återanvändbara ”sporks”. I så kallade ”Trash Turnarounds” lämnar festivalbesökare sina använda artiklar och avfall. Plastmuggarna och andra inlämnade produkter diskas sedan av personal i diskfaciliteter och används igen. För tio år sedan införde festivalen också kran- och fontänstationer samtidigt som man förbjöd plastflaskor.
Lichtenvoorde, Nederländerna
Europas största motorcrossfestival Zwarte Cross i Lichtenvoorde i Nederländerna har cirka 200 000 besökare varje år. Festivalen utrustas med effektiva skräpinsamlings-”öar” och soptunnor, och motorcyklister åker runt med papperskorgar och uppmuntrar festivalbesökarna att lägga sina använda muggar och flaskor i papperskorgarna.
Europa
Europeiska veckan för minskat avfall (EWWR) är ett initiativ som vill främja införandet av medvetandehöjande aktiviteter kring hållbara resurser och skräphantering under en vecka. Kampanjen riktar sig till myndigheter, företag, samhället i stort och Europas invånare och kommunkationsmaterial utvecklas anpassade till de olika målgrupperna. Målet är att skapa medvetenhet kring avfallsminimering, återanvändning och materialåtervinning. Varje år väljs också ett särskilt tema att fokusera på och initiativet anordnar även städdagen ”Let’s Clean up Europe!”.
Åtgärden passar följande verksamhet(er)
- Kommun
Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Ja
Tips!
Läs mer på Naturvårdsverket om att främja flergångslösningar för muggar och matlådor.