Företagsinsatser mot nedskräpning (B8, B10, F8)
Uppmuntra lokala företag att vidta åtgärder för att stopps nedskräpningen
Särskilda insatser kan riktas mot företag med butiker eller restauranger som säljer produkter som konsumeras on-the-go eller som genererar synbart mycket avfall, till exempel emballage som riskerar att spridas i miljön. Detta gäller särskilt om nedskräpningen kan anses vara av en omfattning som är utöver det vanliga och att skräpet kan kopplas till vissa företag, till exempel genom att emballage från vissa företag frekvent förekommer som skräp. Kommunen kan kontakta företagen och informera om situationen och efterfråga lösningar, utöka tillsynen och tillfälligt städa mer i området som berörs till problemen är lösta.
Mätning av skräp kan ge vägledning till vilka företag som bidrar till nedskräpningen. Kommuner kan också stötta arrangemang som uppmuntrar företag till att bli mer hållbara och tänka till kring sin roll i nedskräpningen.
Frågans nummer i checklista för kartläggning:
- B8 Avfallshantering (offentliga stränder)
- B9 Avfallshantering (utomhusevenemang)
- F8 Infrastruktur runt renhållning av allmän plats (papperskorgars utformning)
Exempel
Karlshamn kommun
I Karlshamn har det länge funnits problem med nedskräpning längs med Mieån som rinner genom stadens centrum. Nedskräpningen har varit mer omfattande än vad som kan räknas som normal nedskräpning. Kommunen har tagit fram en plan för att åtgärda bekymren som bland annat innebär att varje företag som har butiker i området ska kontaktas. Tillsynen ska också skärpas och städningen utökas som en tredje insats för att få bukt med nedskräpningen.
Uppsala kommun
Skräpmätningar i Fyrisån 2019 visade att en stor del av det marina skräpet bestod av förpackningar för popcornkrydda som man misstänker kommer från den närliggande biografen. Staden har tagit kontakt med biografen om möjliga åtgärder, exempelvis att erbjuda ströare av kryddan på plats i stället för i små förpackningar.
Uppsala kommun
En undersökning som Håll Sverige Rent genomfört tillsammans med Trafikverket från 2019 längs statliga vägar utanför Uppsala visade att det fanns i snitt 50 plastpåsar per kilometer. När undersökningen gjordes om 2 år senare, efter införandet av plastpåseskatten, minskade antal plastpaspåsar snitt till 10 per kilometer.
Åtgärden passar följande verksamhet(er)
- Kommun
- Företag
Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Ja