Källbackens förskola Gävle
Grön Flagg-rådet styrs och leds av barnen
På Källbackens förskola valde vi att lyfta klimatfrågan tillsammans med barnen och det visade sig att intresset och engagemanget var enormt. Därför samlar vi vårt Grön Flagg råd varje vecka för att prata om och hitta lösningar på olika hållbarhetsproblem. Vi pedagoger har haft ett separat veckoråd för att prata om barnens processer, lärande och vilka konkreta utmaningar som kan kopplas till hållbarhetsarbetet. Barnen styr och leder våra möten med stöd av oss vuxna. Det som intresserar barnen ser vi till att ge tid för att samtala om, testa och agera kring.
Barnens delaktighet gör skillnad nu och i framtiden
Vi inledde med ett arbete om samtycke och ”stopp min kropp”, vilket barnen själva menade som viktigast. Barnen ville skriva ett brev till chefen för att ”chefen bestämmer” och är ansvarig för att vi pedagoger arbetar med barnkonventionen. Arbetet inkluderade de 17 globala målen från Agenda 2030 som hör ihop med barns rättigheter. Genom att känna till målen kan barnen kämpa för förändring både lokalt, nationellt och globalt nu och i framtiden.
Brev, sociala medier och nätverkande med andra
Genom brev till rektorer och andra förskolor i vårt område har vi inspirerat, delgett och visat upp vårt arbete. Vi har också kommunicerat vårt Grön Flagg-arbete genom förskolans instagramkonto och via nätverk med andra förskolor i Gävle kommun. Barnen har också satt upp lappar med information om hur vi arbetar med skräpplockning och vikten av det för att inspirera och uppmana andra människor att plocka upp efter sig i naturen.
Från plast i haven till hållbar livsstil
Arbetet med plast i haven gav oss förståelse för både den sociala, ekologiska och ekonomiska dimensionen. Att plocka skräp i och runt haven tar mycket tid för enskilda personer och genererar kostnader för samhället. Plast i haven påverkar och skadar vårt vatten och då även till slut de växter och djur. Det skadar också oss människor då vi dricker vattnet. Insikten och kunskaperna förde oss vidare till området hållbar livsstil och hälsa och vikten av att lägga en bra grund för barns hälsa och välbefinnande nu och i framtiden. En god hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och bidra till samhällsutvecklingen.
Skräpplockardagar och skolutveckling
Vi samarbetar bland annat med Håll Sverige Rent genom att delta på skräpplockardagar. Därtill deltar vi i Gävle kommuns skolutvecklingsprogram ” Natur och teknik för alla” som syftar till att tillvarata och utveckla barns naturvetenskapliga nyfikenhet och erfarenheter.
Plast i haven skapar ringar på vattnet
I arbetet om plast i haven tittade vi på bilder där djur fastnat i skräp. Detta skapade starka känslor hos barnen som sedan väcktes till engagemang. Barnen efterfrågade att plocka skräp och vi ägnade på deras initiativ mycket tid till utomhusaktiviteter och utflykter. Detta resulterade i att barnen skrev brev till alla förskolor i Nordöstra förskoleområdet med känsloargument varför vi behöver plocka upp efter oss. Barnen satt även upp lappar i närområdet om betydelsen av att inte slänga skräp i naturen. När de märkte att detta inte fungerade var slutsatsen att ”alla kanske inte kan läsa”. Då spelade de i stället in sina röster och förklarade hur varje enskild individ kan hjälpa samt vad som händer med djur, natur och planeten när man skräpar ner. Denna aktivitet ledde till ett stort arbete över tid som vi är stolta över, både vuxna och barn.
Barnen agerade och tog sin handlingskompetens för att: ”Rädda djuren” (citat av barn, 3 år) och för att ”Till slut har vi ingen jord” (Citat barn, 5 år) och ”Vi vill inte ha dinosaurie-världen igen, så vi måste hjälpas åt!” (Citat barn, 4 år).
Alla barn i förskolan ska få kunskap och möjlighet att engagera sig, utveckla initiativförmåga och sin handlingskompetens kring hållbar utveckling. Vi vill att deras inflytande ska få stort utrymme i arbetet och att det ska flätas samman som en naturlig del i förskolans utbildning genom lekfulla och lustfyllda sammanhang.
Citat av biträdande rektor Emma Glaas.
Håll Sverige Rent har kortat och bearbetat text från inskickat underlag.