Hero

Lövhagens förskola - Årets hållbara förskola 2024

Body

– Materialisarna är numera kända karaktärer hos oss och barnen använder dem varje dag när de sorterar.

På Lövhagens förskola i Stenhamra, Ekerö kommun, är hållbar utveckling en självklar del av vardagen. Genom att arbeta med barnens intressen och engagemang har förskolan skapat en levande Grön Flagg-resa med fokus på återhämtning, miljömedvetenhet och naturkontakt.

Tre målområden – tre sätt att väcka engagemang

Under läsåret 2023/24 arbetade Lövhagens förskola med tre utvecklingsområden: medveten vila, återvinning och naturens hemligheter. Valet grundades i verksamhetens egen kartläggning och barnens nyfikenhet. 

– Vi såg att barnen behövde mer återhämtning i vardagen. Därför införde vi medveten vila som ett nytt inslag efter lunch. Det kunde vara sagor, yoga eller massage – något som till en början var en utmaning för de äldre barnen, men som de med tiden själva började efterfråga och komma med idéer kring, berättar pedagogerna. 

När det gäller återvinning valde man att fokusera på att lära känna olika material och deras kretslopp. För att göra det konkret och lustfyllt introducerades "Materialisarna", små figurer som "äter" specifika material och hjälper barnen att sortera rätt. 

– Materialisarna är numera kända karaktärer hos oss och barnen använder dem varje dag när de sorterar. 

Arbetet med naturens hemligheter väckte både upptäckarlust och engagemang för naturens kretslopp. Barnen undersökte lokala växter och djur, byggde mögelhotell och maskkomposter, följde fjärilars livscykler och lärde sig om pollineringens roll i ekosystemet. 

Barnens frågor styr arbetet 

Pedagogerna lyfter barnens nyfikenhet som den största drivkraften i arbetet: 

– Det bästa med årets Grön Flagg-resa var att se barnen upptäcka att de kan påverka. Deras engagemang har varit otroligt starkt och de ser sig själva som viktiga aktörer i samhället. 

Barnen har inte bara påverkat undervisningen, utan också omvärlden. Efter en promenad där de upptäckte skräp i ett dike skrev de brev till kommunen – och fick svar att platsen nu hade städats. 

Samarbete och stolthet 

Förskolans tre avdelningar har arbetat med samma målområden men på olika sätt, vilket har bidragit till gemenskap och kunskapsutbyte barnen emellan. Hemmet har också involverats – barn har visat föräldrar hur man sorterar, och yogar med syskon eller föräldrar. 

– Vi ser att barnen tar med sig det vi gör här hem. Det gör oss extra stolta. 

Tips till andra förskolor 

På frågan om vad de vill skicka med andra pedagoger som vill komma igång med Grön Flagg svarar de: 

– Börja med att kartlägga verksamheten och fundera på vad just ert samhälle och era barn behöver. Och glöm inte att hållbarhet är mer än bara miljö – det handlar också om social och ekonomisk hållbarhet. 

Nyckeln till att lyckas? Att utgå från barnens intressen och frågor: 

– När barnen förstår varför något är viktigt, kommer idéerna av sig själva. Det gör arbetet både meningsfullt och roligt. 

Vad händer nu? 

Lövhagens hållbarhetsarbete fortsätter. Just nu arbetar förskolan vidare med hållbart skapande, minskat matsvinn och hållbara lärmiljöer. 

– Vi vill att barnen får respekt för naturens resurser och förståelse för produktionskedjor. Målet är att hållbarhet ska vara en naturlig del av deras tänkande och agerande – både nu och i framtiden.