Ombyggnad av avlopps- och dagvattensystem för att undvika bräddning (D3, D4)
Hållbar hantering av avloppsvatten
Bräddning är särskilt vanligt i kombinerade ledningssystem där både dagvatten och avloppsvatten leds i samma rör. Vid bräddning riskerar skräp som felaktigt spolats ned i toaletten att spridas i naturen, vilket kan orsaka miljöproblem. Genom att separera dagvatten- och avloppsledningar kan behovet av bräddning minskas avsevärt, vilket bidrar till en mer hållbar hantering av avloppsvatten.
Frågans nummer i checklista för kartläggning:
- D3 Avloppsnätet (dagvatten)
- D4 Avloppsnätet (bräddning)
Exempel
Sverige
Branschorganisationen Svenskt Vatten har tagit fram kampanjmaterial som kan användas i samband med FN:s Världstoalettdag för att uppmärksamma att toaletten inte ska användas som soptunna och vilka konsekvenser ”fulspolning” får. Materialet kan laddas ner och det finns också förslag på pressmeddelanden som kan användas.
Läs mer: Världstoalettdagen | Svenskt Vatten
Skåne län
Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) har genomfört informationskampanjen "Spola rätt" där invånarna i regionen uppmanas att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Genom affischer, informationsblad och sociala medier når budskapet ut till många hushåll och bidrar till att minska felaktig hantering av avfall.
Läs mer: (PDF) Fettvett, bajsbasket och Edward Blom.: Om metaironisk kommunikation i avloppsbranschen.
Sverige
Flera svenska kommuner och organisationer uppmärksammar FN:s Världstoalettdag den 19 november varje år genom att arrangera kampanjer och events. Dessa insatser syftar till att informera allmänheten om toalettens roll för hälsa och miljö, samt om vad som hör hemma i avloppet.
Åtgärden passar följande verksamhet(er)
- Kommun
Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Nej
Foto: Ecobox
Tips!
Vad är bräddning?
Bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som sker när ledningsnät eller reningsverk blir överbelastade. Detta inträffar främst vid kraftiga regn, snösmältning eller vid höga vattennivåer i samband med stormar. Under dessa förhållanden kan stora mängder vatten snabbt flöda in i ledningsnätet, framför allt via dagvattenbrunnar och dräneringsrör.