Hero

Papperskorg (underjordsbehållare)

Body

Minska risken av överfulla papperskorgar för en renare utemiljö

Avfallshantering är en stor fråga som många kommuner och andra aktörer arbeta mot för att förbättra källsortering och minska nedskräpning i båda offentliga miljöer samt bostadsområden. Tyvärr är det inte ovanligt idag att papperskorgarna blir överfulla innan de töms särskilt under perioder där mycket folk utnyttjar sig utomhus. Överfulla papperskorgar riskerar att skräp hamnar på marken, att djur blir skadade, och att bidra till en otrevlig miljö. Underjordsbehållare är ett alternativ till vanliga papperskorgar och har potentiellt att förebygga många av dessa problem nämnde ovan. Underjordsbehållare minskar även lukt eftersom det är svalare under marken och förhindrar att fåglar och andra djur plockar upp skräp. De har större volym, vilket leder till färre tömningsintervaller, och möjliggör ökad återvinning genom att ha flera kärl.

Exempel

Falkenberg kommun

I syftet att lösa problemet av överfulla papperskorgar och förebygga fåglar eller andra djur från att plocka upp skräp har Falkenbergs kommun installerat underjordsbehållare längs kusten. Åtgärden har fungerat bra för kommunen förutom att underjordsbehållaren ibland fylls med hushållssopor eller pizzakartonger som blockerar öppningarna. För att ta sig an dessa utmaningar har kommunen förtydligat kommunikationsmaterialet samt satt upp särskilda behållare för pizzakartonger, vilket har fungerat bra. Fokus ligger nu på hur förpackningsförordningen och kravet på avfallssortering i offentliga miljöer kommer att påverka avfallshanteringen från och med 2026.

Varberg kommun 

Varbergs kommun har tagit bort alla mindre papperskorgar vid de mest välbesökta badplatserna efter ett beslut ett par år sedan. I stället har kommunen installerat flera 3-kubiks underjordsbehållare. Genom att strategiskt placera de större underjordsbehållarna vid upp- och nedgångar från stranden, parkeringsplatser och toalettbyggnader har kommunen sett en betydande minskning av skräp utanför behållarna, även under perioder där mycket folk rör sig i området. För att förhindra dumpning av hushållssopor och byggavfall låses kärlen vintertid eller förses med ett kryss i inkastet. En utmaning har varit tömningen, som kräver en kranbil och personal för att säkra området, vilket medför extra kostnader. För framtiden planeras komplettering med behållare för glas och även plast. Behållare för pantburkar är redan uppsatta.

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er)

  • Kommun
  • Bostadsbolag

 

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent
Nej