Stella Nova förskola Hallonbergen
Lyckat med workshops i mindre Grön Flagg-råd
Grön Flagg-råd sker i respektive grupp för att närma sig så många barns intressen och behov som möjligt för att sedan fånga upp gruppens intresse. Tidigare hade vi ett gemensamt Grön Flagg-råd på förskolan men barnens drivkraft genomsyrades inte så väl i diskussioner som vi hade hoppats på. Vi märkte att när de besökte varandras grupper och genomförde workshops för att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper fick vi större genomslagskraft. Att barnen har haft olika intressen i respektive grupp ser vi som en fördel eftersom de kan sprida flera hållbarhetsfrågor och väcka intresse hos andra.
Handlinskompetens gör skillnad
De har agerat genom att kartlägga grovsopor i området, arbetat fram lösningar och kommit med förslag till Fastighets AB Förvaltaren som de har haft möte med. I mötet med dem deltog; hållbarhetsutvecklare, kommunikatörer och projektledare. Barnen ville ha en tydligare och bättre kommunikation gällande hämtning av grovsopor eftersom deras teori var att en av orsaken till nedskräpningen i garagen var att alla boende i området inte förstod information som endast fanns på svenska. Barnen visade sina bilder som de hade ritat och lämnade över budskap som de hade skrivit och fått översatt på sitt modersmål av sina familjer, för att få fler att förstå informationen. De berättade också vilket språk som var övervägande i närområdet för att hjälpa fastighetsbolaget i sin kommunikation. Fastighets AB Förvaltaren var positiva till en översättning. Tack vare barnens handlingskompetens har informationen till de boende i närområdet cirka 1000 lägenheter förbättrats.
Stor spridning utanför förskolan och Sveriges gränser
Förskolan sprider Grön Flagg-arbetet genom till exempel events tillsammans med fastighets Fastighets AB Förvaltaren, Sundbyberg Avfall och Vatten (SAVAB) och Prezero Recycling AB. Eventet syftar till att familjerna ska bli goda förebilder för sina grannar och skapa dialoger som förhoppningsvis ökar trivseln. Detta spreds även genom ett reportage i tidningen "I mina kvarter" som skickas ut till cirka 6 600 lägenhetsinnehavare i Sundbyberg Stad.
Via förskolans Instagram-konto sprider vi arbetet och där har vi många följare från Nederländerna och Tyskland eftersom vi har samarbete med universiteten där.
Också Rena Mälaren har via sina plattformar spridit förskolans arbete vidare.
I Reggio Emilias Stockholmsnätverk (Reggio Emilia Institutet) har vi föreläst/berättat om Stella Novas arbete för att sprida det men också för att få reflektera med andra om det.
Samsyn i alla tre dimensionerna skapar handlingskompetens
Framför allt har vi fått insikten att alla tre dimensionerna av hållbarhet behöver vara i samsyn för att barnen ska kunna bli handlingskompetenta. Vi har därför tagit del av Grön Flaggs olika föreläsningar för ämnet, lyssnat på andra föreläsningar utanför Grön Flagg gällande handlingskompetens, läst delar av avhandlingar eller kapitelsidor och diskuterat begreppen för en bättre förståelse i arbetet tillsammans med barnen och andra.
Samverkan mellan förskola, fastighetsbolag och äldreboende
Vi har haft flera samarbeten utanför förskolan. Bland annat har vi haft ett samarbete med Fastighets AB Förvaltaren, Fastighets AB Balder och ett äldreboende i Hallonbergen centrum för att skapa samverkan mellan yngre och äldre. Barnen har visat teckningar hur deras bihus ska komma se ut och vilka blommor som de vill plantera utanför äldreboendet. Pensionärerna har fått komma med synpunkter för att alla parter ska känna sig delaktiga och nöjda. Bihus ska byggas av barnen i närområdet i samråd med båda fastighetsbolagen. Bioprojektet har involverat många olika aktörer utanför förskolan i Grön Flagg-arbetet.
Egen kartläggning resulterat i konkreta lösningar
Informationen som skickas ut till de boende om grovsopshämtning är vi särskilt stolta över. Att professionen har tagit sig tid att lyssna på barnens upptäckter för att sedan förbättra kommunikationen. Barnen har dragit slutsatsen att onödiga resurser går åt för extra jobb vilket kan undvikas genom tydligare information på rätt språk, större typsnitt och att broschyren behöver väcka nyfikenhet. De har med ganska enkla medel hittat lösningar på ett ganska utbrett och återkommande problem och de får chans att pröva sina teorier och se om det blir bättre.
Genom Grön Flagg får barnen framtidstro och självkänsla då de agerar och får feedback att allt är möjligt även om vägen dit kan vara utmanade.
Håll Sverige Rent har kortat och bearbetat text från inskickat underlag.