Stella Nova Förskola i Hallonbergen är med för tredje gången!
Hanna Syrene Karlsson är rektor för Stella Nova Förskola i Hallonbergen i Stockholm. I år är det tredje gången hon deltar i Skräpplockardagarna.
Hur kommer det sig att ni vill delta i skräpplockardagarna?
— Vi plockar skräp året om eftersom vi tycker att det är viktigt att lära barn att ta hand om närmiljön. Inte minst för trivseln, miljön och för djurens skull. Fostras barnen i att plocka skräp som en naturlig del i sin uppväxt hoppas vi att de inte kastar skräp när de blir äldre.
Vad är fördelarna med att plocka skräp?
— När vi plockar skräp uppmärksammar vi andra på att vi har ett gemensamt ansvar. Barnen blir nyfikna och ställer frågor, på så vis kan vi sprida kunskap om skräp. Vi deltar i skräpplockardagarna för att visa vårt stöd och för att vi tar ett samhällsansvar.
Vad har ni för förväntningar?
— Vi vill öka kunskapen, viljan och engagemanget till att hjälpas åt i samhället. Ju fler vi kan inspirera, desto bättre för miljön.
Har ni tidigare deltagit? Hur gick det?
— Ja vi har deltagit tidigare. Ett lyckat år var när vi plockade skräp tillsammans med medarbetare från stadens fastighetsbolag. Då kunde vi visa var det fanns mest skräp och att det fattades papperskorgar där. Det ledde till att barnen fick designa egna papperskorgar för att få fler att uppmärksamma och slänga skräpet i dem. Vi har också haft gemensamma skräpplockardagar med barnens familjer. Detta för att öka förståelsen och kunskapen kring skräp och sortering i området där de bor. Barnen har fått lära sina familjer och därmed har intresset för att engagera sig ökat.
Kan skräpplockardagarna bidra till er verksamhet? Hur?
— Skräpplockardagarna bidrar till att vi blir kreativa och försöker tänka utanför ramarna. Då hittar vi nya sätt att plocka skräp på och då får vi lättare med oss andra. Det gör att vi utvecklar verksamheten. Medvetenheten ökar om hur vi förhåller oss till hållbarhet och hur vi förbrukar resurser på förskolan. Vi har till exempel slutat använda vissa miljöovänliga produkter och istället tagit fram andra lösningar.
Vad säger barnen om att delta i skräpplockardagarna?
— De vill hjälpa till. Inte minst så att djuren inte ska komma till skada. För de vet att djuren kan sätta i halsen när de äter saker de inte borde. Barnen vet också att det tar lång tid för skräp att brytas ned. Det försvinner inte om ingen gör något. Barnen vill också att det ska vara fint där de är så att alla trivs. Därför plockar de skräp.
Något övrigt du vill ta upp?
— Vi behöver bli bättre på att tänka hur vi förebygger att skräp uppstår. Finns platser där det ofta är skräpigt? Då behöver vi påverka det till det bättre. Fattas papperskorgar just där? Töms de för sällan? Då behöver vi kontakta ansvariga fastighetsbolag eller kommunen och prata om det. Det är tillsammans vi kan hjälpas åt för att skapa en bättre och renare miljö.