Hero

Undersök hur dagvattenhanteringen kan förbättras för att fånga upp skräp (D3)

Body

Förhindra skräp från att hamna i dagvattnet

Skräp på marken riskerar att hamna i dagvattnet, som sedan leds ut till recipienter. För att förhindra detta finns flera typer av lösningar som kan fånga upp skräp från dagvattnet. Vilken lösning som är mest effektiv beror på utformningen av dagvattensystemet i varje kommun. Det är också viktigt att ta hänsyn till hur mycket underhåll och tillsyn de olika lösningarna kräver.

Den vanligaste metoden för att behandla dagvatten är dagvattendammar. I dessa kan plastskräp, beroende på sin densitet och form, stanna kvar. För att förbättra skräpuppsamlingen kan man även använda galler och filter vid inlopp och utlopp i dammarna. Andra lösningar inkluderar korgar och liknande utrustning som placeras i dagvattenbrunnar.

Ett första steg är att identifiera dagvatten som en transportväg för skräp och utreda hur dagvattensystemet kan anpassas för att bättre fånga upp skräp. Arbetet bör kompletteras med informationsinsatser för att öka allmänhetens medvetenhet om att skräp på marken kan hamna i dagvattnet.

Frågans nummer i checklista för kartläggning:

  • D3 Avloppsnätet (dagvatten)

 

Exempel

Stockholm stad

I Stockholm genomfördes ett utvecklingsprojekt för att testa utloppsnät som fångar skräp från dagvattenutlopp. Projektet var i samarbete med Tecomatic och Håll Sverige Rent (HSR), och medfinansierat av LOVA-bidrag via Länsstyrelsen i Stockholm. Två platser, Tensta och Karlbergskanalen, valdes för pilottester mellan april och november 2023. Näten samlade upp nästan 600 skräpföremål i Tensta, varav 82% var plast. Resultatet visade att utloppsnäten effektivt hindrade skräp från att nå vattendrag och slutsatserna betonade behovet av fortsatt utveckling och ökad medborgarinformation om problemet. 

Resultat: Cirka 600 skräpföremål samlades i Tensta, där av var 82% plast, 2% metall, och 16% annat (t.ex. fimpar, snusprillor, våtservett)

Stockholm stad 

Ett av Sveriges mest hållbara stadsutvecklingsprojekt där dagvattendammar används för att hantera nederbörd från hårdgjorda ytor. Lösningarna är integrerade med gröna ytor för att maximera biologisk mångfald och bidra till en bättre vattenkvalitet.​

Läs mer: Stockholm Vatten och Avfall

Enköping kommun 

En handbok har tagits fram för skötsel av dagvattendammar och liknande anläggningar. Den ger praktiska råd om design och underhåll av försedimenteringsdammar och filter för att förbättra reningskapaciteten och säkerställa långsiktig funktion​.

Läs mer: WRS

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er)

  • Kommun

 

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓ 
Ja

 

Foto: klimatanpassning.se

Sections

Tips!

Vad gör dagvattendammarna?

Dammar spelar en viktig roll i att avlasta våra dagvattenledningar och naturliga avrinningssystem som bäckar och åar. Genom att lagra vatten minskar de trycket på ledningarna, vilket bidrar till ett mer hållbart dagvattensystem. Men dammarnas betydelse sträcker sig långt bortom detta. De fungerar som värdefulla fristäder för biologisk mångfald i stadsmiljöer, där många växt- och djurarter kan hitta en trygg plats att trivas på. Samtidigt tillför de en känsla av liv och närvaro av vatten i våra boendemiljöer, vilket inte bara gör dem mer estetiskt tilltalande utan också skapar utrymmen för oss människor att hitta ro och återhämtning i vardagen.

Vill du veta mer?

Håll Sverige Rent har utvecklat verktyg som affischer och dekaler med tydliga budskap mot nedskräpning. Dessa material används för att påverka beteendet hos specifika målgrupper och har visat sig vara effektiva i att minska nedskräpning i städer och på naturområden.