Hero
Varför skräpar vi ner?
Body
De allra flesta tycker att nedskräpningen är ett stort problem. Hela 95% av svenskarna tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen. Trots att det egentligen är väldigt enkelt att låta bli att skräpa ner är det många som fortsätter att göra det. Varför är det så? Och vem är det som skräpar ner?
Erik Angner, universitetslektor i praktisk filosofi på Stockholms universitet, svarar i filmen på frågor om vårt beteende när det gäller nedskräpning.
Sections
Tre förklaringar till att vi skräpar ner
De tre vanligaste förklaringarna till att vi skräpar ner är:
- Sociala normer. Vi gör som andra gör och om de skräpar ner utan att det får konsekvenser blir det en signal om att det är okej att göra så. Är det redan skräpigt på en plats så är det större risk att fler skräpar ner där.
- Bekvämlighet. En av tre som skräpar ner säger att de gjorde det för att det inte fanns någon papperskorg i närheten. Var femte säger att berodde på ren slöhet. Även om vi tycker att det är fel att skräpa ner så är vi också bekväma.
- Otydligt ansvar. Även om de flesta håller med om att det är vårt eget ansvar att ta hand om vårt skräp finns det situationer när vi tycker att det är mer okej att skräpa ner. På en konsert eller match där vi vet att någon annan städar upp efteråt känns det mer okej att skräpa ner. Vi kan också tänka att det finns någon som kommer plocka upp vårt skräp på gator eller i en park.
Nyfiken på mer om vårt beteende kring skräp?
I Naturvårdsverkets rapport "Beteenden bakom nedskräpning" från 2018 kan du läsa mer om när vi skräpar ner och varför. I rapporten finns också förslag på vad som kan göras för att minska nedskräpningen.