Barn samlar skräp i håv

Vanliga frågor om skräp

Frågor om skräp

Kan jag kasta bananskal i naturen?

Det kan ta ganska lång tid för ett bananskal att brytas ner, från några månader upp till 2 år i kallare temperaturer, därför räknar vi det som skräp. Det kan också skapa problem för djur som vanligtvis inte äter bananskal om de hittar såna ute i naturen.

Ta alltid med ditt skräp hem eller till närmsta papperskorg för allas trevnad.

Kan snus brytas ner i naturen?

Själva snuset är biologiskt nedbrytbart men innehåller även andra ämnen som påverkar negativt. Studier visar att lakvatten från cigarettfilter är giftigt för fiskar, men vi vet inte hur gifter från snus påverkar naturen.

Påsen som snuset ligger i är princip gjord av samma material som tepåsar. Den hålls ihop av ett bindemedel som gör att pappret bryts ner långsammare än själva snuset. Påsen innehåller även en liten mängd plast vilket gör att den inte försvinner helt i naturen.

Vem ansvarar för att sätta upp papperskorgar?

Det är kommunen som ansvarar för att sätta upp papperskorgar. Om du tycker att det är skräpigt eller saknas papperskorgar i ditt närområde, ta kontakt med din kommun och ge tips på var det behövs åtgärder. Det ska vara lätt att slänga skräpet rätt!

Vem ansvarar för skrotbilar som dumpas i naturen?

Huvudregeln är att en övergiven bil är bilägarens ansvar. Bilägaren har ansvar för att förvara fordonet på ett miljömässigt riktigt sätt och att lämna in den för återvinning/skrotning när det är aktuellt. Skulle bilen stå trafikfarligt är det väghållaren, ofta kommunen eller Trafikverket, som efter anmälan kommer att flytta bilen. Misstänker du att fordonet läcker olja eller på annat sätt är en miljöfara så anmäl detta till miljökontoret i den aktuella kommunen som kan vidta åtgärder.

Hur har nedskräpningen förändrats över tid?

Vi vet inte exakt hur skräpsituationen har sett ut under senaste århundradet, det saknas kunskap kring det. Däremot vet vi att attityden kring skräp i havet har förändrats mycket under den tiden. I instruktionsfilmen "Sjövett" från 1964 rekommenderas det till och med att man slänger sitt skräp överbord, bara man ser till att det sjunker ordentligt.

En annan förändring under det senaste århundradet som fått stora konsekvenser är att vi börjat använda plast. Produktionen av plast har ökat kraftigt sedan 1950-talet och idag tillverkas över 320 miljoner ton plast om året. Plast är också det absolut vanligaste skräpet i våra hav. Mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plastavfall och plastskräp från land beräknas hamna i havet varje år.

Ungefär 40% av plastproduktionen används till engångsförpackningar och engångsförpackningar är också vanligt förekommande när vi mäter skräp på våra stränder. Så just hur vi producerar och konsumerar är en anledning till att det ser ut som det gör idag i våra hav.

Om skräpplockning

Hur kan jag engagera mig i Håll Sverige Rent?

Gå med i vår rörelse mot skräpet! Tillsammans är vi tusentals som plockar skräp och hjälps åt att minska nedskräpningen på olika sätt, till exempel genom att påverka makthavare när det behövs. Välkommen!

Vad gör vi med allt skräp vi hittar?

Här är tre tips på hur du tar hand om skräpet du plockat:

BRA - Släng skräpet i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

BÄTTRE - Ta med dig skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra jobbat!

BÄST - Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna påsen också. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser! Heja!

Tips! Ta hjälp av kommunen om du plockar väldigt mycket skräp. Olika kommuner har olika sätt att hjälpa till så ring och fråga hur du ska göra om du inte får med dig skräpet.

Hur kan jag göra skräpplockningen rolig?

Samla så många du kan! Ju fler ni är, ju roligare blir det. Du kan också göra en tävling eller skattjakt av skräpplockningen. Vem hittar flest oväntade skräp, till exempel.

Affischer och tipspromenad hittar du här »

Skräpplockarmaterial

Var får man tag på Håll Sverige Rent-påsar?

Du kan köpa skräpplockarmaterial, till exempel påsar och säckar, i vår webbshop.

Vad finns det för alternativ till plastpåsar när man plockar skräp?

När det kommer till skräpplockning så kan man till exempel använda återanvändningsbara skräppåsar om man inte vill använda plastpåsar. Vi kallar dem "flergångspåse" och finns ibland att köpa i vår webbshop.

Återanvändbar skräppåse

Vi har ibland möjlighet att erbjuda skräpplockar en återanvändningsbar skräppåse, bland annat genom ett tidigare samarbete med Naturkompaniet.

Var är påsen tillverkad?
Årets skräppåse har vi tagit fram tillsammans med Fauna i Rättvik, Dalarna. Det är där den är uppsydd och tryckt.

Vilket material är påsen gjord av?
Skräppåsen är tillverkat ett OEKO-TEX-certifierat tyg av återvunnen polyester från spillmaterial som tillverkats i Polen. Påsen har en flourkarbonfri ytbehandling (DWR) och PU på insidan. Den har också ett GOTS-certifierat bomullssnöre och ett BlueSign-certifierat snörlås.

Hur ska jag tvätta påsen?
Påsen kan du tvätta i tvättmaskin på 30 grader. Vänd den gärna så att trycket hamnar på insidan för att minska slitaget, och tvätta den gärna i en guppypåse för att förhindra att eventuella mikroplaster läcker ut. Guppypåse finns att köpa i butiker som Naturkompaniet.

Lagar och regler

Vad är engångsplastdirektivet?

År 2019 beslutade EU om ett nytt direktiv som ska minska plasten i havet och ett steg mot en mer cirkulär ekonomi. Direktivet kallas "Engångsplastdirektivet" och trädde i kraft inom EU 3 juli 2021. Hittills har flera produkter förbjudits, som plastsugrör och plastbestick.

Läs mer om enångsplastdirektivet »

Om Håll Sverige Rent

Vad gör ni för att minska nedskräpningen?

Vi arbetar dagligen för att förändra människors beteende och stärka normen att det inte är okej att skräpa ner. Vi anordnar skräpplockaraktiviteter, sprider information för att öka kunskap om problemet och samarbetar med olika aktörer för att på olika sätt minska nedskräpningen.

Läs mer om vår verksamhet här »

När bildades Håll Sverige Rent?

Vår resa tar sin början på 1960-talet, men nedskräpning började uppmärksammas redan på 1940-talet genom lokala kampanjer där resurshållning var en viktig fråga för folkhushållet och nedskräpning. Stiftelsen bildades 12 oktober 1983 och vi har sedan dess aktivt arbetat för att minska nedskräpningen i Sverige.

Läs mer om vår resa »

Kontakt

Hittar du inte svar på din fråga eller vill veta mer?

Kontakta oss på info@hsr.se så hjälper vi dig!