banner

Havsalliansen

Vi samlar Sveriges företag, kommuner och andra organisationer i en Havsallians - där vi med en gemensam målbild förverkligar visionen om ett hav utan plast.

Ansök om medlemskap
Havsalliansens logga

Tillsammans för ett hav utan plast

Rapportsläpp - Hello, businesses rethinking plastics!

Välkommen att ta del av vårt digitala event för rapportsläppet från den 19 april, 2022 där vi pratar med företag som tänker om och nytt angående plastanvändning.

Eventet är ett utmärkt tillfälle att få inspiration till hur ni som företag kan gå mot en cirkulär plastekonomi.

Läs rapporten Hello, businesses rethinking plastics här

Vill du lära dig mer?

Podcast

Havsalliansen podcast

Här är podden "Hello, plastic-free oceans!" där du kan följa med på resan mot en cirkulär plastekonomi i Sverige! Finns där poddar finns.

Lyssna på vår podcast

Seminarium

Ocean Alliance seminar with Malin and Anders

Välkommen till våra seminarier där vi diskuterar aktuella frågor inom cirkulär plastekonomi.

Du hittar våra seminarier här

Toolbox

Havsalliansen

Vi arbetar med att ta fram en verktygslåda med dokument som stöd till att göra ditt företag mer plastcirkulärt.

Till verktygslådan

Inspiration - Företags egna berättelser

Havsalliansen

Läs vår inspirerande artikelserie om svenska företags omställning till en cirkulär plastekonomi.
 

Till artikelserien

Se vår film om Havsalliansen

havsalliansen klocka

Är Havsalliansen något för din organisation? Filmen som är knappt två minuter lång, ger dig en inblick i hela Havsalliansens idé och syfte.

Se filmen här

Nyhetsbrev

Vill du följa med på Havsalliansens resa mot en cirkulär plastekonomi? Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!
Vi sparar dina personuppgifter för att skicka information om Havsalliansen och annat vi gör som kan vara intressant för dig. Om du inte vill ha fler utskick kan du enkelt avregistrera dig. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter »

Frågor och svar om Havsalliansen

Många andra länder har en nationell plastpakt, är Havsalliansen också det?

Ellen MacArthur Foundation driver Plastics Pact Network som samlar nationella och regionala initiativ under en gemensam agenda för att minska plastföroreningar. Ett av kraven för att få ingå i Plastics Pact Network är att landets regering officiellt ställer sig bakom initiativet. Havsalliansen följer samma övergripande mål och riktlinjer som Ellen MacArthur Foundations Plastics Pact Network, men är ännu inte en officiell nationell pakt. 

Stöttar Sveriges regering initiativet?

Regeringen har beslutat sig för att engagera sig och stödja den europeiska plastpakten där man driver frågor på en europeisk nivå. Regeringen stöttar ännu inte den nationella satsningen med Havsalliansen, även om de uppmuntrar initiativet.  

Vad menar ni med marknadsförändring och att driva på omställningen?

Genom Havsalliansen vill vi stötta företag, kommuner och andra organisationer att ställa om och hitta bättre lösningar, så att vi tillsammans kan närma oss en cirkulär plastekonomi. För att få till en cirkulär framtid krävs att vi förändrar vårt sätt att hushålla med resurser. Särskilt tydligt är det vid användningen av engångsplast.

Hur säkerställer ni att Havsalliansen uppfyller sitt syfte?

Havsalliansens funktion och effekt utvärderas årligen av ett sammansatt utvärderingsteam, Advisory Board, som består av externa experter och NGOs. 

Hur finansieras Havsalliansen?

Havsalliansen finansieras av Håll Sverige Rents egna medel.

Nyfiken på mer läsning?

Engångsplastdirektivet

Engångsplastdirektivet och träder i kraft sommaren 2021 och kommer innebära många förändringar, både för producenter och privatpersoner. Bland annat kommer en del plastprodukter att förbjudas helt och andra produkter kommer få krav för minskad konsumtion och mer och bättre materialåtervinning. 

Plast i havet

I våra hav flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast. Och det bara fylls på. Varje år ökar mängden plast med mellan 5 och 13 miljoner ton. Globalt uppskattas 80% av skräpet i havet komma från land. Det mesta skräpet är av plast som bara använts en kort stund innan det slängts bort. Om vi inte gör något nu varnar en del forskare för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.