banner HA

Havsalliansen

Nu samlar vi Sveriges företag och organisationer i en Havsallians - där vi med en gemensam målbild förverkligar visionen om ett hav utan plast. 

Havsalliansens logga

Tillsammans för ett hav utan plast

Vill du lära dig mer?

Podcast

Omslag podd Havsalliansen

Här är podden "Hello, plastic-free oceans!" där du kan följa med på resan mot en cirkulär plastekonomi i Sverige! Finns där poddar finns.

Du kan även lyssna på vår podcast direkt här

Seminarium

Jenny Oltner, projektledare på Naturvårdsverket, berättar om åtgärder för minskad nedskräpning på Håll Sverige Rent-konferensen 2018.

Välkommen till våra webbinarium där vi diskuterar aktuella frågor inom cirkulär plastekonomi.

Anmäl dig till nästa webbinarium 9 nov kl 14:00 här

Toolbox

havsalliansen

Vi har tagit fram en verktygslåda med dokument som hjälp att göra ditt företag mer plastcirkulärt.

Mer information kommer inom kort.

Se vår film om Havsalliansen

havsalliansen ocean alliance

Jag vill veta mer

Är du intresserad av att gå med i Havsalliansen? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med mer information.
Vi sparar dina personuppgifter för att skicka information om Havsalliansen och annat vi gör som kan vara intressant för dig. Om du inte vill ha fler utskick kan du enkelt avregistrera dig. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter »

Lyssna på vår nya podd

Frågor och svar om Havsalliansen

Många andra länder har en nationell plastpakt, är Havsalliansen också det?

Ellen McArthur Foundation driver sedan en tid tillbaka konceptet Plastics Pact som samlar nationella initiativ under en gemensam agenda för att minska plasten i havet. Ett krav för att få ingå i deras paktarbete är att landets regering officiellt ställer sig bakom initiativet. Havsalliansen följer samma övergripande mål och riktlinjer som Ellen McArthur Foundation, men vi är ännu inte en officiell nationell pakt. 

Stöttar Sveriges regering initiativet?

Regeringen har beslutat sig för att engagera sig och stödja den europeiska plastpakten där man driver frågor på en europeisk nivå. Regeringen stöttar ännu inte den nationella satsningen med Havsalliansen, även om de uppmuntrar initiativet.  

Vad menar ni med marknadsförändring och att driva på omställningen?

Genom Havsalliansen vill vi stötta företag, kommuner och andra organisationer att ställa om och hitta bättre lösningar, så att vi tillsammans kan närma oss en cirkulär plastekonomi. För att få till en cirkulär framtid krävs att vi förändrar vårt sätt att hushålla med resurser. Särskilt tydligt är det vid användningen av engångsplast och engångsplastprodukter.

Många av de plastföremål och förpackningar vi använder är bara i bruk en kort stund för att sedan slängas bort. Dessutom är majoriteten av våra plastförpackningar baserade på jungfrulig fossil råvara. Det är alltså oekonomiskt för samhället och miljön att fortsätta agera på det viset som vi gör idag.  

 

Hur säkerställer ni att Havsalliansen uppfyller sitt syfte?

Havsalliansens funktion och effekt utvärderas årligen av ett sammansatt utvärderingsteam, advisory board, som består i majoritet av externa experter och NGOs. Här finns även medlemmarna representerade samt de som är med och finansierar Havsalliansen (founding members).

Alla deltagare i utvärderingsteamet bidrar med sin expertis och därmed olika perspektiv för att säkerställa Havsalliansens funktion och effekt. Det kan exempelvis vara inom förändringsarbete, plast som material, fossilfrihet och klimat. Utvärderingsteamets årliga utvärdering sammanställs i en rapport som kommer att finnas tillgänglig för allmänheten. 

Hur finansieras Havsalliansen?

Havsalliansen finansieras delvis genom Håll Sverige Rents egna medel men även genom årsbidrag från Havsalliansens founding members.

Nyfiken på mer läsning?

Engångsplastdirektivet

Engångsplastdirektivet och träder i kraft sommaren 2021 och kommer innebära många förändringar, både för producenter och privatpersoner. Bland annat kommer en del plastprodukter att förbjudas helt och andra produkter kommer få krav för minskad konsumtion och mer och bättre materialåtervinning. 

Plast i havet

I våra hav flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast. Och det bara fylls på. Varje år ökar mängden plast med mellan 5 och 13 miljoner ton. Globalt uppskattas 80% av skräpet i havet komma från land. Det mesta skräpet är av plast som bara använts en kort stund innan det slängts bort. Om vi inte gör något nu varnar en del forskare för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.