Behöver du mugg? Helt normal fråga!
Varför ska jag använda flergångsmugg istället för den vanliga take away-muggen?
Eftersom en take away-mugg bara används en enda gång innan den slängs är det ett dåligt val för miljön. I Sverige används upp till 1 miljard engångsmuggar per år. Det är ett slöseri med jordens resurser och det påverkar klimatet negativt. Engångsmuggar riskerar också att bli till skräp och eftersom de består av både papper och plast blir delar av dem kvar i natur och hav under lång tid.
Få fler att välja flergångs!
Vill du peppa kollegorna på jobbet eller kanske kompisarna i skolan till att skippa engångsmuggen? Skriv ut en affisch och sätt upp vid kaffemaskinen, vattenstationen eller någon annastans där du vet att det går åt många engångsmuggar.
Du laddar enkelt ner affischerna till din dator genom att klicka på knappen nedan. Sen är det bara att skriva ut.
Vad är en flergångsmugg då? Och hur vet jag vilken som är bra?
Som flergångsmugg räknas en vanlig mugg, kopp eller någon annan behållare (typ, en termos) som du kan skölja ur och använda flera gånger för att ha din dryck i.
Tillsammans med Pricerunner har vi testat och rankat några olika sorters flergångsmuggar för att veta vilken som är bäst, både för plånbok och miljö. Kolla in testet och se om du hittar någon som passar dig!
Vill du läsa mer?
- Så många engångsmuggar används i Sverige
- Vad visar våra skräpmätningar?
- Vad består muggen av?
- Om kampanjen Hej då engångsmugg
Varje år används mellan 500 och 1 000 miljoner engångsmuggar i Sverige, visar en kartläggning som Naturvårdsverket har gjort. Det motsvarar 50–100 engångsmuggar per person och år. Siffrorna bygger på statistik över import och försäljning av engångsartiklar och omfattar även produkter som glassbägare och bägare för plocksallad i papp. De ska därför ses som grova uppskattningar snarare än den faktiska användningen av engångsmuggar.
Under en sommarvecka i juni 2020 genomförde Håll Sverige Rent en nationell skräpmätning på uppdrag av Naturvårdsverket och resultatet är uppseendeväckande. Den visar att det under den aktuella veckan slängdes cirka 135 000 engångsmuggar på marken. Skulle vi anta att beteendet ser likadant ut över hela året skulle det resultera i att drygt 7 miljoner engångsmuggar blir skräp varje år.
Resultatet visar endast de engångsmuggar som slängts i stadsmiljö. Skulle vi mäta i parker, på badplatser och rastplatser och liknande skulle siffran vara ännu högre.
Den vanligaste engångsmuggen består till stor del av papper, men har också en plastbeläggning på insidan. Dessutom medföljer ofta tillbehör som består helt av plast, till exempel ett lock.
Ibland kan engångsmuggar marknadsföras som komposterbara – men det stämmer inte riktigt. Det gäller nämligen bara under väldigt speciella förhållanden som oftast bara finns i en industriell kompost, alltså inte i naturen eller komposten du har hemma.
En engångsmugg som blir skräp kan alltså inte brytas ner helt. Plastbeläggningen på insidan kommer över tid sönderdelas till mikroplast som blir kvar i natur eller hav i hundratals år.
Kampanjen Hej då engångsmugg finansierades av Postkodlotteriet och var planerat att pågå 2018–2020. Med anledning av pandemin sköts den upp och avslutades istället hösten 2021.
Målet med kampanjen var att minska användandet av engångsmuggar och andra engångsartiklar som helt eller delvis består av plast och som ofta blir till skräp. Vi ville att fler människor, kanske framförallt unga vuxna, skulle bli medvetna om vad "engångs"-tänket har för effekt på miljön och förstå grejen med att ställa om till "flergångs" istället.
Även om kampanjen officiellt är slut behöver flergångstänket finnas kvar. Därför vill vi fortsätta uppmuntra människor att säga hej då till engångsmuggen och använda flergångsmugg nästa gång de köper dryck på språng.
Vad säger lagen?
Från den den 1 januari 2024 ska du som kund erbjudas möjligheten att få din take away i en återanvändbar matlåda eller mugg när du köper mat eller dryck.