Hero
Bild på muggar

Behöver du mugg? Helt normal fråga!

Ansträngning
Liten - när du väl fått in vanan att ta med muggen
Tid
Knappt någon alls
Sections

Använd en egen mugg nästa gång du köper dryck att ta med så gör du en riktigt bra insats för miljön genom att välja bort engångsmuggen.

Varför ska jag använda flergångsmugg istället för den vanliga take away-muggen?

Eftersom en take away-mugg bara används en enda gång innan den slängs är det ett dåligt val för miljön. I Sverige används upp till 1 miljard engångsmuggar per år. Det är ett slöseri med jordens resurser och det påverkar klimatet negativt. Engångsmuggar riskerar också att bli till skräp och eftersom de består av både papper och plast blir delar av dem kvar i natur och hav under lång tid.

 

Få fler att välja flergångs!

Vill du läsa mer?

Så många engångsmuggar används i Sverige

Vad visar våra skräpmätningar?

Under en sommarvecka i juni 2020 genomförde Håll Sverige Rent en nationell skräpmätning på uppdrag av Naturvårdsverket och resultatet är uppseendeväckande. Den visar att det under den aktuella veckan slängdes cirka 135 000 engångsmuggar på marken. Skulle vi anta att beteendet ser likadant ut över hela året skulle det resultera i att drygt 7 miljoner engångsmuggar blir skräp varje år.

Resultatet visar endast de engångsmuggar som slängts i stadsmiljö. Skulle vi mäta i parker, på badplatser och rastplatser och liknande skulle siffran vara ännu högre.

Vad består muggen av?

Den vanligaste engångsmuggen består till stor del av papper, men har också en plastbeläggning på insidan. Dessutom medföljer ofta tillbehör som består helt av plast, till exempel ett lock.

Ibland kan engångsmuggar marknadsföras som komposterbara – men det stämmer inte riktigt. Det gäller nämligen bara under väldigt speciella förhållanden som oftast bara finns i en industriell kompost, alltså inte i naturen eller komposten du har hemma.

En engångsmugg som blir skräp kan alltså inte brytas ner helt. Plastbeläggningen på insidan kommer över tid sönderdelas till mikroplast som blir kvar i natur eller hav i hundratals år. 

Om kampanjen Hej då engångsmugg

Vad säger lagen?

Från den den 1 januari 2024 ska du som kund erbjudas möjligheten att få din take away i en återanvändbar matlåda eller mugg när du köper mat eller dryck.