Tips på aktiviteter till en skräpplockardag

Att samlas och plocka skräp är ett fantastiskt sätt att göra skillnad. Och det finns många sätt att göra det extra spännande! Här finns tips för kommuner, bostadsbolag, företag, föreningar och andra som ordnar ett skräpplockarevent.

Skräpfika

Par som fikar efter skräpplockning

Passar för: alla

Bjud på något gott för dem som är med och plockar skräp! Kaffe, saft, bullar eller mackor. Ett klassiskt knep för att sprida lite extra glädje.

Besök av sopbil

Sopbil i Fulufjället. Foto: Fotograf: Stefan Hamréus

Passar för: bostadsbolag, kommuner och andra som ordnar publika skräpplockardagar

Ett spännande sätt att lära sig mer om återvinning är att visa upp en sopbil och hur den fungerar. Med en sopbil på plats kan också deltagarna få sortera skräpet direkt i olika fraktioner.

Sorteringstävling

Flicka sorterar en pappersmugg på event i Navestad. Foto: Jonas Holmqvist

Passar för: alla

Ett bra sätt att avsluta skräpplockningen är att sortera skräpet som plockats. Extra kul kan det vara att göra en tävling av det, till exempel vem som kan sortera flest skräp rätt på en viss tid. Använd gärna våra skyltar om du vill märka upp de olika fraktionerna.

Fraktionsskyltar »

Tipspromenad

Tipspromenad stad

Passar för: alla

En tipspromenad är alltid ett roligt sätt att lära sig mer. Temat är förstås skräp!

Tipspromenad om skräp i staden »

Tipspromenad om skräp i havet »

Skräpbingo

Bingo med skräp som är vanliga i staden

Passar för: alla

Gör skräpplockningen till en skattjakt med vårt skräpbingo! Den som först plockar skräp som ger en rad på bingo-brickan vinner. Ha gärna en liten vinst till de som deltar om möjlighet finns. 

Skräpbingo med vanliga skräp i staden »

Skräpfiska med magnet eller håv

Barn magnetfiskar i Jönköping

Passar för: skräpplockningar i närheten av åar, kanaler eller annat vatten.

Hjälp deltagarna att få upp skräp i vattnet genom att ha håvar på plats eller genom magnetfiske. Kanske finns det en lokal magnetfiske-förening som kan vara på plats? 

Bra att tänka på vid magnetfiske »

Skräputställning

Keep JKPG Clean har hängt upp skräp på event i Jönköping.

Passar för: alla

Synliggör vilket skräp som hittats genom att hänga upp det eller visa upp det på annat sätt. Fimpar och annat mindre skräp kan man samla i genomskinliga burkar eller lådor för att visa hur mycket sånt som hittas under en skräpplockning.

Skräpkonst

Dumpat skräp i parken

Passar för: alla

Använd skräp som material för att göra konst. Varför inte bygga ett ansikte av skräp som hittats? Tänk bara på att skräpet behöver vara rent, så det kan vara bra att förbereda med skräp som plockats tidigare.

Sätt upp en byteshylla

Bild på byteshylla

Passar för: bostadsbolag, företag och förening

Fixa en hylla eller annan plats där grannar eller medlemmar i föreningen kan byta grejer med varandra. Det en person ser som skräp kan vara ett fynd för någon annan.

Utmana varandra

Glada skräpplockare. Foto: Jesper Berg

Passar för: alla

Skapa en utmaning mellan olika delar av ett företag, olika bostadsgårdar eller olika lokalavdelningar i en förening. Vem kan samla mest skräp under er skräpplockardag? Det går också att ha en utmaning kring ett speciellt skräp, som att samla flest fimpar, eller så kan ni använda appen Bower där alla plockade förpackningar kan scannas innan de återvinns.

Bilda ett plockråd

Tre skräpplockare i Navestad

Passar för: bostadsbolag

En skräpplockardag är ett bra tillfälle att hitta engagerade personer som tillsammans kan bilda ett "plockråd". Plockrådet kan sedan träffas och prata om hur området bäst kan få stopp på skräpet, föreslå lösningar och samverka med bostadsbolaget.

Skriv under mot skräpet

Hand som håller i en pensel och mugg med färg. Foto: Jaunt and Joy/Unsplash

Passar för: bostadsbolag

Skapa en namninsamling där boenden kan skriva under på att de vill vara en del av ett skräpfritt kvarter. Sätt sedan upp en affisch, tavla eller gör en väggmålning med alla namn för att lyfta fram engagemanget i området.

Filmvisning

Stillbild från film

Passar för: företag

I filmen "Skräputmaningen lär vi oss tillsammans om vad problemet med skräp är och hur det hänger ihop med mycket annat i ett större perspektiv.

Ger medarbetarna en förståelse för varför de ska ut och plocka skräp, och vad deras insatser betyder.