Guide - så ordnar du en skräpplockning!

Vill du ordna en skräpplockning i samband med att hela Sverige plockar skräp? Här guidar vi dig till hur du ska göra.

1. Eget event eller anmäla som grupp?

2. Planera skräpplockningen

3. Bjud in fler!

4. Tacka och återkoppla

Om möjligheten finns - väg skräpet som samlas in eller räkna antalet påsar. Det är alltid spännande att ha ett resultat från skräpplockningen!

Glöm inte att också tacka alla deltagare som varit med. Tillsammans har ni gjort skillnad! Om du har registrerat ett eget event på vår hemsida så kan du se alla deltagarnas mejladresser där när du är inloggad.

Vanliga frågor

Vad behöver vi för skräpplockarmaterial?

Det är bra att ha handskar till deltagarna och påsar att plocka skräpet i. Återanvänd gärna sådant ni redan har, så är ni extra snälla mot miljön. Det går också att köpa skräpplockarmaterial i vår webbshop

Har ni tillgång till plocktänger så kan det också vara bra att ta med!

 

Hur gör vi med skräpet vi har plockat?

BRA: Släng skräpet i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

BÄTTRE: Ta med dig skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra jobbat!

BÄST: Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna påsen också. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser! Heja!

Tips! Ta hjälp av kommunen om du plockar väldigt mycket skräp. Olika kommuner har olika sätt att hjälpa till så ring och fråga hur du ska göra om du inte får med dig skräpet.

Hur vet vi var vi ska plocka skräp?

Tyvärr finns det skräp nästan överallt. Välj en plats där ni ofta är eller som ni vill ge lite extra kärlek till. Är ni många som ska gå ut tillsammans så kan det vara bra att kolla någon dag innan hur det ser ut där ni har tänkt vara.

Finns det kommunikationsmaterial?

Absolut! Affischer, bilder och texter som kan användas för att sprida information om hela Sverige plockar skräp finns att ladda ner på den här sidan.