Elisabeth, Dagbarnvårade i Mölndal - sår frön både hos barnen och i trädgården
I år blir det 15:e gången dagbarnvårdaren Elisabeth Sjö i Mölndal deltar i skräpplockardagarna. Tillsammans med två kollegor och gruppens 17 barn pratar hon om hur kretsloppscirklar påverkar miljön.
Varför engagerar du dig i att plocka skräp?
— Jag vill så ett kunskapens frö hos barnen genom att visa att plast och avfall inte hör hemma i naturen. Eftersom miljön är barnens framtid lär vi dem hur vi kan vara miljöhjältar.
Vad säger du till barnen när ni deltar i skräpplockardagarna?
— Jag har snöat in på cirklar om hur allt hänger ihop och då pratar jag bland annat om kretslopp och hur vi kan återanvända skräp. Vi pratar också om faran med skräp i naturen; till exempel att fåglar som äter tuggummi och plast kan bli sjuka och dö.
Vilken effekt har det på barn att de plockar plast och annat?
— Barnen får en rutin i att ta hand om sin närmiljö. När de kommer hem pratar de med sina föräldrar och vårdnadshavare och för kunskaperna vidare. De kan också reagera när de ser någon som skräpar ner. De kan säga: ”Titta, den kastade något!” Och de kan säga det ganska högt och tydligt. Det påverkar.
Hur viktiga är dagbarnvårdare för att lära barn om miljön?
— Barnen har många frågor kring miljö, i den mindre barngruppen fångar vi lätt upp barnens frågor. Bara här i Mölndal är vi 32 dagbarnvårdare med 148 barn i verksamheten, alla jobbar med Grön Flagg, som är ett lärandeprogram inom hållbar utveckling, och som drivs av Håll Sverige Rent.
Vad är roligast?
— Manifestationen med en skräpplockardag. Vi plockar ju alltid skräp när vi är ute och nu gör vi det tillsammans. Dessutom rör man på sig och barnen lär sig ta hand om sin närmiljö. Det är jättekul!