Nicolaiskolan, Helsingborg - gymnasiet som inte sätter Skräpplockardagarna på paus!
Nicolaiskolan i Helsingborg är ett gymnasium där mycket satts på paus. Men Skräpplockardagarna vill de genomföra. Per Kléen, förstelärare och samordnare för hållbar utveckling på skolan, berättar om varför.
Hur kommer det sig att ni vill delta i skräpplockardagarna?
”Nicolaiskolan har haft arrangemang för eleverna som tävlingar om miljö och hållbarhet. I år med pandemin har mycket fått sättas på paus. Därför har vi tänkt delta i Skräpplockardagarna i vår. Dels för att få fler elever engagerade i vårt hållbarhetsråd men även för att visa att gymnasieungdomar kan bidra.”
Har ni tidigare deltagit? Hur gick det?
”Vi har varit med vid några tillfällen tidigare. Det är ofta svårt att engagera åldersgruppen 15-20 år. Man behöver tänka till och göra det utmanande. Med tävlingar och priser kan man nå fler.”
Kan skräpplockardagarna bidra till er verksamhet? Hur?
”Absolut. Att vara med och engagera sig visar sig på skolan på olika sätt. Exempelvis genom att man inte skräpar ner.”
Vad säger barnen/ungdomarna om att delta i skräpplockardagarna?
”Det finns alltid ett gäng elever som är entusiastiska och som drar med sig några till. Det är viktigt att det finns några som visar vägen.”
Nicolaiskolan är med i Grön Flagg och har arbetat aktivt med hållbarhet på skolan under en längre tid och även vunnit pris för Årets Hållbara Gymnasium 2020. Per Kléen och eleverna på skolan medverkar nu även i Håll Sverige Rents film ”Engångsplastdirektivet på 15 minuter” där de berättar om hur de gjort sin cafeteria plastfri. Se filmen här