Program för konferensen 2022
Dag 1, 29 november
Här kan du se hela sändningen från dag 1.
Nedskräpning och trygghet – hur hänger det ihop?
Talare: Sofie Rådestad, Sakkunnig Stad på Håll Sverige Rent
Nedskräpning är inte bara ett miljöproblem. Den påverkar människors bild av sina grannar, samhällets institutioner och kan i förlängningen även påverka hur trygga de känner sig. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent. Hör Sofie Rådestad berätta mer om resultatet från rapporten Skräp & Trygghet.
Psykologiska tekniker för minskad nedskräpning – vad visar forskningen?
Talare: Magnus Bergquist, PhD, Forskare inom psykologi
Magnus sammanfattar forskningen kring fem psykologiska tekniker för social påverkan: närhetsprincipen, anonymitet, reaktans, upplevt hyckleri och sociala normer. Dessa ”nudging”-tekniker implementeras ofta i kampanjer med mål att förändra beteende. Men vad visar forskningen – är de verkligen effektiva?
Trygga Orten – så förebygger unga utanförskap och nedskräpning i utsatta områden
Talare: Martin Callmeryd, Stadsmissionen i Norrköping
Martin är projektledare för satsningen Trygga Orten - ett initiativ startat av Håll Sverige Rent och Stadsmissionen för att skapa möjligheter för unga i utsatta områden att förebygga utanförskap och nedskräpning. Initiativet skapar en affärsmodell som ska visa att förebyggande insatser och miljömässigt arbete lönar sig att investera i.
Så skapar vi en engångsfri värld
Talare: Clara Lidberg, VD på företaget PANTER
Från 1 januari 2024 måste restauranger, caféer och eventarrangörer erbjuda sina gäster återanvändbara take away-förpackningar som ingår i ett rotationssystem. Företaget PANTER har tagit fram ett system för återanvändbara förpackningar som garanterar lagefterlevnad och minskar skräpet i stadsmiljö och natur.
3 saker du behöver veta om cirkulära plastförpackningar
Talare: Malin Leth, Håll Sverige Rent & Christian Håkansson, TMR
Vad är det vi oftast inte känner till om cirkulära plastförpackningar? I detta samtal pratar Malin Leth från Havsalliansen, ett initiativ av Håll Sverige Rent, med förpackningsexperten Christian Håkansson om tre saker vi behöver känna till för att nå förändring.
Håll Limhamn Rent – vad ger det ideella engagemanget för resultat?
Talare: Anette Hallstrøm, Håll Limhamn Rent
Anettes grupp ”Håll Limhamn Rent” har plockat 2,8 ton skräp i Limhamn sedan gruppen startade på Facebook i maj 2018. Men utöver de många kilon, blir det mindre skräp? Större uppmärksamhet? Vad blir resultatet i det stora sammanhanget?
Så kan kommunen stötta lokala initiativ
Talare: Amir Faqiri, Initiativtagare till Keep Jönköping Clean
Amir arbetar sedan 2020 aktivt för att minska och förebygga nedskräpning i naturen. Under konferensen kommer han att prata om vad Keep Jönköping Clean har gjort under året som gått, och ge tips på hur kommuner kan stötta lokala engagemang.
Framtiden och skräpet
Talare: Olivier Rostang, Framtidsstrateg på Kairos Future
Om vi blickar 10 år framåt, hur kommer vi bo och förflytta oss? Vad kommer medborgare förvänta sig av samhället, institutioner och sig själva? Och vad kan det få för påverkan på nedskräpning?
Dag 2, 30 november
Här kan du se hela sändningen från dag 2.
Nedskräpningsavgifterna i praktiken – hur ska det fungera?
Talare: Petra Selander, Handläggare Producentansvarsenheten på Naturvårdsverket
Petra arbetar med producentansvar, särskilt kopplat till genomförandet av engångsplastdirektivet. Under konferensen kommer hon berätta om hur de nya nedskräpningsavgifterna ska fungera i praktiken och vad kommunerna har för ansvar i detta.
Skräpmätning – ett strategiskt verktyg i arbetet mot skräp
Talare: Lisa Karlsson, Bitr. verksamhetsutvecklare mätningar på Håll Sverige Rent
Med kommande förändringar kring producent- och insamlingssansvar så blir det ännu viktigare att veta hur nedskräpningen ser ut och vad för skräp som hamnar på våra gator. Lisa berättar hur kommuner kan använda mätningar i arbetet mot nedskräpning.
Så påverkar nya reglerna insamlingen av skräp
Samtal mellan Pontus Tengby, PR- och policyansvarig på Håll Sverige Rent, Henrik Nilsson, VD på Svenskt Producentansvar & Jon Nilsson-Djerf, Rådgivare för materialåtervinning, insamling och transport på Avfall Sverige.
Kommunerna tar över ansvaret för att samla in förpackningsavfall från hushållen. Vad innebär det för kommuner, producenter och invånare?
Håll Bohuslän Rent – en satsning för ett renare Bohuslän
Talare: Elenor Olofsson, Näringslivsutvecklare på Tanums kommun, & Åsa Massleberg, Turistchef på Strömstads kommun
Håll Bohuslän Rent är ett samarbete mellan Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner – för att motivera besökare och invånare att bidra till en ren och hållbar plats. Elenor och Åsa berättar mer om initiativet.
Barn och unga – framtidens handlingskompetenta ledare
Talare: Eva Palo, Ansvarig för utbildningssamarbeten på Håll Sverige Rent
Ansvaret för framtida generationers möjligheter att tillgodose sina behov ligger på oss. Barn och unga ÄR vår framtid! Hur kan skola/förskola, företag och kommuner tillsammans bidra till att barn och unga utvecklar värdefull handlingskompetens inför framtidens utmaningar?
Vem blir Håll Sverige Rent-kommun 2022?
Varje år rankar Håll Sverige Rent landets kommuner utifrån deras strategiska och förebyggande arbete mot nedskräpning. Fem kommuner är nominerade och nu är det dags att utse vinnaren av Håll Sverige Rent-kommun 2022!