Hero

Vattenskräpfälla

Body

Fånga skräpet innan det försvinner ut i havet

                                             Foto: Bandalong International

En vattenskräpfälla är ett sophämtningssystem som använder strömmen i vattendrag för att fånga upp flytande föroreningar som plast från sjöar, dammar, vattendrag och hamnar. Skräpet leds genom uppsamlingsbommar in i en central uppsamlingsenhet, vilket säkerställer att skräpet inte hamnar i havet. Exempel på vattenskräpfällor är "Bandalong Litter Trap", "WasteShark", "The Great Bubble Barrier" och "Clean Rivers – LT5". 

Exempel 

Amsterdam, Nederländerna  

Bubble Barrier Amsterdam är ett initiativ från 2019 för att samla upp plastavfall i kanaler (IJ och North Sea kanal) innan det når Nordsjön. Barriären består av en luftbubbelström som täcker hela kanalens bredd och djup. Den leder plast till en uppsamlingsplats utan att störa båttrafiken dygnet runt. Hela systemet drivs av förnybar energi från stadens elnät. Initiativet är en del av Amsterdams mål att minska plastföroreningar och strävar efter att ha plastfria vattenvägar senast 2030. Läs mer här » 

Resultat: Sedan 2019 (till och med Mars 2024) har Bubble Barrier Amsterdam samlat 4158kg av plastavfall i Amsterdam, vilket motsvarar 805,631 plastartiklar.  

Rotterdam, Nederländerna 

År 2017 implementerade Clean Rivers de första tre "litter traps" i Rotterdam för att fånga upp plastavfall i floder och hamnar. De är fortfarande i bruk och finns i städerna Coolhaven, Delfshaven, och Persoonhaven. Dessa fällor använder flödets naturliga strömmar för att samla skräp, vilket bidrar till en renare miljö. Plasten som samlas in återvinns och används för att skapa nya produkter, som möbler och byggmaterial. Initiativet är en del av ett bredare mål att minska plastföroreningar och skapa cirkulära lösningar. Läs mer här »  

 

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent
Nej 

Sections

Vill du veta mer?