Hero
Två tjejer i klassrum

Svenska skolor brister i hållbarhetsutbildning – våra unga betalar priset

Body

Vi står inför enorma utmaningar med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och sociala orättvisor – vår planet pressas till bristningsgränsen. 

Sections

DEBATT

Vi står inför enorma utmaningar med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och sociala orättvisor – vår planet pressas till bristningsgränsen. Trots detta saknar många barn och unga den kunskap och de verktyg som krävs för att navigera i denna komplexa verklighet. Därför måste hållbar utveckling bli en självklar del av utbildningen, från förskola till gymnasium.

Skolan – nyckeln till en hållbar framtid

Skolan har uppdraget att förbereda barn och unga för framtiden. Men en granskning som Skolinspektionen gjorde förra året visar att 27 av 30 högstadieskolor brister i lärande för hållbar utveckling, vilket innebär att många elever går miste om viktig kunskap.

Unga saknar känslan av att kunna påverka

Enligt Ungdomsbarometern 2024 känner endast 1 av 10 unga i Sverige att de har stora möjligheter att påverka samhället och endast 14 procent ser sig själva som miljövänner, en minskning från 25 procent år 2019. Detta speglar en känsla av maktlöshet hos dagens unga. Samtidigt visar rörelser som Fridays For Future att unga har ett starkt behov av att få gehör och behöver verktyg för att påverka samhället långsiktigt. Om vi inte ger dem detta stöd, riskerar vi att missnöjet tar uttryck i fler strejker och protester. Dessutom missar vi chansen att utbilda en hel generation för en hållbar framtid.

Genom att lära ut hållbarhet får elever verktyg att förstå hur deras handlingar påverkar världen. De utvecklar kompetenser som kritiskt tänkande, problemlösning och samarbete – färdigheter avgörande för ett hållbart samhälle. När de ser att deras insatser kan göra skillnad i världen ökar motivationen att lära sig mer. Hållbar utveckling främjar dessutom kreativitet och tvärvetenskapliga projekt, och stärker elevers välmående. Möjligheten att bidra till något större är viktigt för både självkänsla och psykisk hälsa.

Framtidens arbetsmarknad kräver hållbarhetskompetens

Vi ser redan nu hur arbetsmarknaden förändras. Företag söker medarbetare som förstår hållbarhetsfrågor och kan bidra till långsiktiga lösningar. Grön omställning är inte längre en trend utan en nödvändighet för ekonomisk överlevnad. Om vi misslyckas med att inkludera hållbar utveckling i skolan riskerar vi att våra elever blir dåligt förberedda för framtidens arbetsmarknad. 

Genom att förstå sambandet mellan ekonomi, ekologi och social rättvisa skapar vi en generation entreprenörer, ingenjörer, politiker och lärare som sätter hållbarhet i fokus.

Politisk vilja och ledarskap krävs

Hela samhället behöver ställa om och för att hållbar utveckling ska bli en del av skolans kärnuppdrag krävs politisk vilja och tydligt ledarskap. Enstaka temadagar räcker inte – hållbarhet måste genomsyra alla ämnen och skolans värdegrund. Vi ser redan positiva exempel där skolor arbetar för att minska sitt ekologiska fotavtryck och utveckla klimatsmarta lösningar, men fler skolor måste följa efter. Stöd och resurser från nationell och lokal nivå är avgörande. 

Att investera i utbildning för hållbar utveckling är att investera i ett rättvist, jämlikt och ekologiskt hållbart samhälle. Och steget är enkelt. Håll Sverige Rent erbjuder genom Grön Flagg ett verktyg för att integrera hållbarhet i skolans verksamhet redan idag. 

Tillsammans med tusentals Grön Flagg-verksamheter firar vi Hållbarhetsdagen den 11 november för att uppmärksamma barn och ungas arbete med hållbarhet. Då delas priset ut för årets hållbara förskola, skola och gymnasium. Tänk om alla Sveriges skolor kunde vara med och tävla om den utmärkelsen.

/ Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent