1300 skolor och förskolor tävlar om att bli årets mest hållbara
Om knappt en månad har förskolor och skolor runt om i hela Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.
1300 för-, grund- och gymnasieskolor i 215 kommuner ingår i programmet Grön Flagg och nu ska det snart avgöras vilka av dem som har varit bäst på att jobba med hållbarhet under året.
Grön Flagg ingår, tillsammans med Skräplabbet och Unga Reportrar, i Håll Sverige Rents skolsatsning ”Hållbarhet på schemat”. Ett initiativ som tar vara på den enorma förändringskraft som finns hos Sveriges alla skolbarn och omsätter det i konkret engagemang för en mer hållbar värld.
Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor. Totalt är det 135 110 barn och unga i Sverige som jobbar med Grön Flagg i sin skola.
-Alla barn och ungdomar har rätt till en hållbar framtid utan nedskräpning. Därför är det viktigt att alla får lära sig om hållbar utveckling, oavsett om de går i förskola, grundskola eller på gymnasiet. Vi vill lyfta fram de verksamheter som arbetar med detta och som ger barnen framtidstro och handlingskraft, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Tre gymnasier, fem grundskolor och fem förskolor kommer den 21 oktober att nomineras till priset, som delas ut till en vinnare i varje kategori. I år är fjärde gången som priset delas ut. Vinnarna presenteras i samband med Grön Flagg-dagen den 11 november.
Förra året vann Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona.