Hero
Skräp och vass samlas vid länsen vid skräpmätning i Fyrisån. Foto: Uppsala Kommun

4 115 skräpföremål stoppades från att nå sjöar och hav

Body

Håll Sverige Rent och Uppsala kommun har under sommaren 2019 genomfört skräpmätningar i Fyrisån mellan Nybron och Islandsbron för att ta reda på hur mycket skräp som hamnar i ån och vad det är för material.

Syftet med mätningen var att ta reda på hur mycket stadsskräp som hamnar i Fyrisån. En djupläns sattes upp ovanför Islandsfallet för att samla det skräp som kommer i ån. Även sjögräset fungerade som skräpfälla då vattennivån var låg och sjögräset långt.

Två gånger i veckan under 12 veckor i somras genomfördes skräpmätningen. Resultatet blev totalt 4115 skräpföremål. Snabbmatförpackning-relaterat och tobaksrelaterade skräp toppade listan med två tredjedelar av det insamlade skräpet. 1163 fimpar samlades in. Siffrorna kan dock innebära ett stort mörkertal. Skräpet kan vara fyllt med vatten och hamna på botten.

”Som vanligt är det väldigt mycket plastpåsar och snabbmatsförpackningar som tyvärr slängts i ån. Det som dock förvånar oss lite är att det är en så stor mängd pantburkar som hittats. Burkarna slängs alltså istället för att pantas, vilket ju är ett dubbelt slöseri av resurser. Vi är väldigt glada att de här mätningarna görs, så att Uppsalaborna får upp ögonen för hur deras vackra Fyriså behandlas som en soptunna och att vi har lyckats stoppa över fyra tusen skräpföremål från att nå sjöar och hav”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

En gång i veckan räknades och kategoriserades även skräpet från Islandsbron, detta för att se om något tagits sig förbi länsen. Men djuplänsen fungerade bra och det var inte många skräp som identifierades där.

”Om det inte vore för länsen hade allt troligtvis åkt ut vidare i ån, Ekoln och Mälaren och hamnat på botten. Nu har vi utvärderat metoden, nästa steg är att utveckla fler skräpfällor som vi testar nästa sommar. Utmaningen ligger i att det ska vara smidigt att ta upp allt skräp som samlats i skräpfällorna”, Sofia Hellström, Projektledare Uppsala kommun.