Hero
Ett munskydd ligger som skräp på gatan

Coronaskräp ska kartläggas

Body

För första gången ska Håll Sverige Rent i år redovisa hur många munskydd och plasthandskar som hittas vid skräpmätningar. ”Coronaskräpet är ett helt nytt skräp som inte har funnits förut”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Det går knappt att röra sig ute i dag utan att se munskydd som ligger och skräpar. Något som var en väldigt ovanlig syn för bara nåt år sedan. Men det nya coronaskräpet är här och Håll Sverige Rent ska för första gången kartlägga hur mycket det faktiskt skräpas ner med munskydd och plasthandskar.

I sommar kommer kategorierna munskydd och engångshandskar att läggas till som kategorier i de skräpprotokoll som används för Håll Sverige Rents mätningar i stadsmiljö, parker och rinnande vatten. De nya kategorierna kommer även att finnas med i en mätning längs med större vägar i Uppsalaområdet som ska göras i samarbete med Trafikverket.

”När coronan kom och folk började använda de här produkterna började också allmänheten höra av sig till oss och berättade att de hade sett munskydd och plasthandskar ligga och skräpa. Så det känns viktigt att ta reda på exakt hur mycket skräp blir det till följd av de här nya vanorna”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

När en ny engångsprodukt börjar användas av en stor grupp människor uppstår så klart risken att det också blir nedskräpning. Och många handskar och munskydd innehåller olika typer av plastmaterial. Plast vet vi sen tidigare i princip inte bryts ner utan sönderdelas till mikroplast och sprids i naturen. Lätta produkter som tunna plastföremål blåser lätt bort och hamnar förr eller senare ofta i vattendrag. Omkring 80 procent av plasten i haven kommer från land. Och det skadar djur och natur.

I en artikel i Expressen i februari 2021 uppmärksammades läsarna på den nioåriga hunden Ludvig som höll på att dö efter att ha ätit ett munskydd på marken: https://www.expressen.se/kvallsposten/munskyddet-holl-pa-att-ta-livet-av-taxen-ludvig/

”Som med det mesta runt omkring oss tror man ofta att det är papper, men det är plast. Så det är viktigt att vi får reda på hur omfattande det här problemet är om vi ska kunna stoppa nedskräpningen med plast som i dag är enorm. Det är inte bara otrevligt med skräp, det är skadligt för djur och natur och det påverkar känslan av trygghet i städerna”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.