Nacka kommun är bäst i landet på att bekämpa nedskräpning
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
För trettonde året i rad delar Håll Sverige Rent ut pris till den kommun i Sverige som gjort störst insats för att förebygga nedskräpning under året. I år var Borås, Eskilstuna, Gävle, Strängnäs, Vallentuna och Nacka de sex finalister som tävlade om förstaplatsen. Nacka kommun kammade hem segern och mottar nu den prestigefyllda titeln Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024.
– Nacka kommun har visat att innovation och lokalt engagemang kan göra stor skillnad i kampen mot nedskräpning. Med allt från undervattensdrönare till skarpa åtgärder mot lustgasnedskräpning tar de ett ambitiöst och målmedvetet helhetsgrepp om miljöutmaningarna och banar väg för en framtid utan skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Nacka kommun har under året engagerat tusentals invånare i alla åldrar i kampanjer som Skräpplockardagarna och Hela Sverige plockar skräp. Kommunen främjar också hållbarhet i utbildningen genom sina Grön Flagg-verksamheter och de arbetar strategiskt mot nedskräpning bland annat genom att utföra skräpmätningar.
– Roligt att Nacka sticker ut i ännu en jämförelse mellan Sveriges kommuner. Vi jobbar långsiktigt och jag tror att ett framgångsrecept är att vi engagerat såväl politiken som tjänstesidan, skolor och föreningar, privatpersoner och våra kommunala bolag i arbetet. Vi jobbar alla tillsammans för att göra Nacka till den bästa kommunen att bo och verka i. Är alla delaktiga så känner alla också ansvar, det är positivt, säger Peter Zethraeus (M), ordförande i Natur- och trafiknämnden i Nacka.
Sverigetoppen – de tio kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året
- Nacka kommun, Stockholms län
- Gävle kommun, Gävleborgs län
- Eskilstuna kommun, Södermanlands län
- Vallentuna kommun, Stockholms län
- Strängnäs kommun, Södermanlands län
- Borås kommun, Västra Götalands län
- Flens kommun, Södermanlands län
- Malmö kommun, Skåne län
- Täby kommun, Stockholms län
- Helsingborgs kommun, Skåne län
Här kan du se hela listan, från första till sista plats
Utöver totalvinnaren utses även vinnare i varje storlekskategori
- Årets storstad är Malmö på plats 8.
- Årets större kommun är Nacka, som också är totalvinnaren på första plats.
- Årets mellanstora kommun är Täby på plats 9.
- Årets mindre kommun är Vallentuna på plats 4.
- Årets lilla kommun är Flen på plats 7.
- Årets raket, alltså den kommun som klättrat flest placeringar sedan förra året, är Säffle kommun i Värmland som förbättrat sig med hela 193 placeringar och landar på plats 34 i år.
__________________________________
Mer om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024
Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang och insatser mot nedskräpning.
I kommunindex får kommunen poäng för:
- att vara medlem i nätverket Håll Sverige Rent-kommun
- att ha mätt skräp med Håll Sverige Rents metod i år
- antal skolor och förskolor som är med Grön Flagg (i förhållande till antal skolor och förskolor i kommunen)
- antal skräpplockare i Skräpplockardagarna (barn och unga) i relation till antal barn och unga i kommunen
- antal skräpplockare i Hela Sverige Plockar skräp i relation till antal medborgare i kommunen
- kommunens engagemang i Hela Sverige plockar skräp – event eller spridning av kommunikationsmaterial
- svar på nationell enkät
- juryns poäng till en finalist
Utöver totalvinnaren utses även vinnare i följande kategorier: Årets storstad (fler än 200 000 invånare), Årets större kommun (100 000–200 000 invånare), Årets mellanstora kommun (50 000–100 000 invånare), Årets mindre kommun (30 000–50 000 invånare), Årets lilla kommun (0–30 000 invånare), Årets raket (flest kliv uppåt i placeringar).
Juryn består av: Henrik Nilsson, Näringslivets Producentansvar, Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent och Susanne Nordén, ansvarig för kommunsamarbeten på Håll Sverige Rent.