Nytt nationellt system för återvinning av fiskeredskap ska minska plast i haven
Uttjänta och övergivna fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och i vår natur är ett stort miljöproblem. Redskapen bidrar till spridning av mikroplaster, kan snärja in fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske. Detta måste ändras på.
Fiskereturen, som är ett samarbete mellan Båtskroten, Sotenäs kommun, Håll Sverige Rent och Fiskareföreningen Norden och finansieras av Havs- och vattenmyndigheten, är en insamlingstjänst som ska ta emot uttjänta fiskeredskap och se till att de återvinns.
- Kvarlämnade fiskeredskap är ett miljöhot. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent
Fiskeredskap är ofta besvärliga att återvinna. Det kan handla om stora och svårhanterliga redskap som består av många olika komponenter. Omfattande manuellt arbete krävs för att separera exempelvis stålvajrar och blysänken och se till att de återvinns istället för att hamna i deponi. Genom Fiskereturen transporteras fiskeredskapen kostnadsfritt till den marina återvinningscentralen i Sotenäs, där man specialiserat sig på att ta hand om, separera och återvinna delarna i fiskeredskapen.
- Det ska vara lätt att göra rätt. Genom Fiskereturen gör vi det lättare för såväl yrkes- som fritidsfiskare att kostnadsfritt vara med och se till att uttjänta redskap tas om hand på rätt sätt, avslutar Johanna Ragnartz.
Visste du att…
I våra hav flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast
Varje år ökar mängden plast med mellan fem och tretton miljoner ton.
Förlorade fiskeredskap utgör 27 procent av det marina skräpet.
94 procent av all plast i havet syns inte, utan ligger på havsbotten.
Forskare varnar för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.
Mer om Fiskereturen
Ge dina gamla fiskeredskap nytt liv - nu kan du återvinna dina gamla tinor, burar, nät och ryssjor genomwww.fiskereturen.se.