Parker och naturområden skräpigare under corona
I en undersökning som Håll Sverige Rent har gjort går det att se vissa effekter som coronapandemin har haft på nedskräpningen.
I tätortsnära naturområden, som friluftsområden och badplatser, tycker hela 62 procent av de svarande att det är ganska mycket eller väldigt mycket skräp. I parker i tätorter är det 59 procent som tycker detsamma. Båda resultaten är klart högre än förra året, möjligtvis en effekt av att fler har varit i de här miljöerna under pandemin.
"Många har rapporterat om ett ovanligt högt besökstryck på naturområden och badplatser runt om i landet i år. Med fler människor i naturen ökar så klart behovet av att alla håller ordning på sitt skräp. Nedskräpningen drabbar oss alla. Skräpet förstör vår natur och skadar djur, gör våra städer otrygga och kostar skattebetalarna miljarder varje år", säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
Håll Sverige Rents undersökning utförs av Novus och frågorna som ställdes till de svarande löd:
- Hur mycket eller lite skräp upplever du att det förekommer i följande miljöer?
- I vilken/vilka av följande miljöer tycker du att det är viktigast att nedskräpningen minskar?
På den första frågan svarade alltså fler personer i år jämfört med förra årets undersökning att de upplever att nedskräpningen har ökat i parker, tätortsnära naturområden och badplatser.
Att nedskräpningen har varit ett stort problem för människor när de vistats i naturområden bekräftas av svaren på den andra frågan. Tätortsnära naturområden, badplatser och parker är de enda miljöerna där det syns en signifikant ökning jämfört med 2019:
27 procent tycker det är viktigast att minska nedskräpningen i tätortsnära natur och badplatser (23 procent 2019).
13 procent tycker det är viktigast att minska nedskräpningen i parker (11 procent 2019).
Håll Sverige Rent har skickat en hemställan till regeringen där vi efterlyser en satsning på 25 miljoner kronor för att kunna arbeta mer förebyggande mot nedskräpningen. Under oktober samlades över 6 000 namnunderskrifter in och överlämnades till regeringen med krav på att göra mer för att förebygga nedskräpningen. Men än så länge har det varit tyst från regeringen.
"Det är viktigt att vi tar de här resultaten på allvar. ”Hemester”-trenden är här för att stanna under överskådlig tid och då behöver alla se till att det är trivsamt och rent i miljöer där många vistas. Det är också viktigt att det satsas mer pengar på förebyggande arbete, så att även oerfarna naturbesökare vet hur det ska hantera sitt skräp", säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
FAKTA om undersökningen
Antal intervjuer: 4 713 st
Ålder: 18-79 år
Fältperiod: 31 augusti-13 september 2020
Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat.