Hero
Barn i Skräpplockardagarna. Foto: Anna Simonsson

Rekordmånga skräpplockare i år

Body

819 668 deltagare, det är det nya rekordet för Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Att jämföra med fjolårets 712 519 deltagare. Det gör evenemanget till Sveriges största utomhusevent detta pandemiår 2021.

I år var det 15:e året som Håll Sverige Rent arrangerade kampanjen Skräpplockardagarna. Under perioden mars-maj har över 800 000 deltagare plockat skräp åtminstone en gång. 225 kommuner har deltagit och i majoriteten av dem har fler engagerat sig än i fjol. Miljontals plastlock, flaskor, chipspåsar och annat skräp har nu hamnat där det hör hemma: i papperskorgen.

"Otroligt roligt att så många bidragit. Det ger hopp om framtiden", säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

I samband med pandemin har många unga tvingats ställa in aktiviteter och socialt umgänge. Medier har rapporterat att pandemirestriktionerna har lett till en stor ökning av den psykiska ohälsan. Skräpplockardagarna har kanske därför mer än någonsin visat sig vara av stor betydelse för att bidra till både fysisk aktivitet i naturen och till ett corona-säkert deltagande. Samtidigt har alltså mängder av skräp samlats in.

"Vi har viktiga klimat- och miljömål att uppnå och de vi verkligen bör uppmärksamma och utbilda är våra unga. Därför är Skräpplockardagarna en aktivitet alla barn och ungdomar bör genomföra en gång om året. Ju fler som deltar desto fler lär sig om vilka beteenden vi måste förändra för att ställa om till ett hållbart samhälle", säger Johanna Ragnartz.

Som tack till alla barn, ungdomar, lärare, ledare och pedagoger kommer nu gruppen Panetoz att hålla en digital minikonsert på 15 minuter för alla deltagare, som de kan titta på i verksamheten när de vill med start 4 juni. Isabelle McAllister är programledare.

"Ni är så grymma, ni är så viktiga för både djuren, naturen och samhället i stort. Ni är förebilder", säger Pa Modou Badjie, medlem i Panetoz i en videohälsning till barnen.

Se Panetoz hälsning här: https://www.youtube.com/watch?v=cHHVEi9aoqM

"Det är så roligt att höra att det är så himla många förskolor, skolor och föreningar som anmält sig till Skräpplockardagarna. Heja heja er, fortsätt att göra det ni gör så bra", säger Isabelle McAllister i sin videohälsning till alla barn.

Se Isabelle McAllisters hälsning här: https://youtu.be/enRlsvzz_o8

Under Skräpplockardagarna har ett stort antal delmoment genomförts. Bland annat har en specialskriven skräpsång komponerats för kampanjen. Den har uppförts av Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. En tävling för att ta fram design till världens snyggaste papperskorg har utlysts. Några deltagande barn har Ploggat. Förskolebarn har plockat så mycket skräp att de inte kunde väga det, scouter har plockat skräp under möte och Dogge Doggelito har gjort ett #plastkast.

"Vi på Håll Sverige Rent vill rikta ett varmt och djupt tack till alla som engagerat sig. Det här året har varit tufft för många på flera sätt. Därför är det riktigt roligt att det även fört med sig ett stort engagemang för våra miljöfrågor. Nästa år tar vi nya tag och hoppas på än fler deltagare", säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

SE BIFOGAD PDF FÖR ANTAL DELTAGARE PER KOMMUN.