Svenska folket: Det här är den mest onödiga plasten
Dubbelplasten, alltså plast som innesluts i annan plast, är den mest onödiga plasten, enligt deltagarna i Håll Sverige Rents kampanj ”Onödig plast? Nej tack!”. Över 16 000 personer har skrivit under ett upprop för att Sverige ska förbjuda fler engångsprodukter av plast. Nu lämnas uppmaningen över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
I kampanjen ”Onödig plast? Nej tack!” uppmanar nu stiftelsen Håll Sverige Rent regeringen att förbjuda fler engångsprodukter av plast. Genom EU:s engångsplastdirektiv har engångsprodukter i plast som sugrör, ballongpinnar och tops förbjudits på grund av dess negativa inverkan på djur och natur.
I somras uppmanade Håll Sverige Rent allmänheten att skriva under ett upprop för fler förbud. Fler än 16 000 personer har skrivit under uppropet och dessutom fått rösta på den engångsplast som de själva tycker är allra mest onödig och borde förbjudas.
Resultatet:
-
Dubbelplast. Alltså engångsplast som ligger i annan engångsplast. Dubbelplasten kan finnas runt till exempel godis eller i förpackningar. Onödigt och förmodligen möjligt att ta bort, tycker kampanjdeltagarna. Håll Sverige Rent håller med.
-
Plastkonfetti. Det finns nu ett förbud mot att kasta plastkonfetti utomhus, man får enbart kasta det inomhus. Utomhus får man enbart slänga konfetti av papper. Vi tycker att papperskonfettin är ett bra alternativ till plast och därför borde plastkonfettin förbjudas.
-
Sugrörsplast. Det är bra att sugrör av plast förbjudits, men nu ser man inte sällan papperssugrör i en liten ficka av plast. Onödigt.
-
Cigarettplast. Plastfolien som omsluter cigarettpaket. Den rivs lätt av och slängs ofta på marken, där den snabbt flyger i väg i vinden.
-
Tidningsplast. Magasin och tidningar är ofta inslagna i en plastförpackning som direkt slängs och riskerar att skräpa ner.
Håll Sverige Rent kommer nu att överlämna de här kampanjresultaten till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och uppmana henne och regeringen att agera. Förbjud den onödiga engångsplasten nu!
FAKTA Så gick kampanjen till:
- Genom en kampanj i sociala medier under sommaren uppmanades allmänheten att skriva under ett upprop för att förbjuda mer onödig engångsplast.
- Deltagare i uppropet fick sedan nominera onödig engångsplast. Hundratals nomineringar inkom och därefter genomfördes omröstningar i sociala medier.