Hero
Skräpplockning på Åreskutan

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter

Body

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

Sections

Håll Sverige Rent har på uppdrag av SkiStar genomfört en undersökning av nedskräpningen på de fyra svenska destinationerna. Initiativet är en del av samarbetet ”Håll Fjället Rent” där Håll Sverige Rent och SkiStar tillsammans verkar för att minska nedskräpningen och uppmärksamma problemet i fjällvärlden. SkiStars personal i Åre, Sälen, Vemdalen och Stockholm Hammarbybacken genomförde därför nyligen en årlig skräpplockardag och registrerade det insamlade skräpet.

Totalt plockades 26 144 skräpföremål, motsvarande nästan 6,5 ton skräp, under en dag. Bland annat plockades 4 804 cigarettfimpar, 4 215 snusprillor och 1 499 påsförslutare i närheten av restauranger, boenden och liftområden.

Vita snuset med på topplistan

Undersökningen visar att några av de vanligaste skräpen som hittades var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare. Jämfört med förra året har antalet skräpiga snusprillor ökat på alla destinationer utom i Sälen. Då Håll Sverige Rent i år börjat särskilja det vita snuset från det bruna kan vi se att 77 % av prillorna som hittades på marken var vitt snus.

–Snusprillor innehåller plast och bryts inte ner i naturen. Det gör prillan, likt fimpen, till en riktigt värsting. Och det vita snuset blir alltmer populärt, särskilt bland ungdomar. Det är en oroande utveckling både för människors hälsa men också nedskräpningen framöver, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Färre påsförslutare vid grillplatser

En stor förändring jämfört med förra året var mängden påsförslutare som hittades. Det var framför allt i Åre som antalet påsförslutare minskat drastiskt – från 6 508 stycken till 879 stycken, motsvarande 86 %.

–En förklaring till minskningen kan vara att vi i år satsat extra mycket på kommunikationen kring problematiska småskräp som ofta uppstår vid grillplatserna, där påsförslutare tidigare legat i topp. Flera påsförslutare har också fått färg i stället för att vara helt vita, vilket kan bidra till att de syns bättre om de tappas i snön, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar.

Fler resultat från undersökningen 

  • Totalt sett har engångsmuggar i plast minskat med 48 % i år jämfört med förra året. Det kan ha sin förklaring genom EU:s engångsplastdirektiv som tidigare i år gjorde det förbjudet att sälja engångsmuggar i plast.
  • Antalet plastsugrör har ökat i år jämfört med förra årets mätning, trots att sugrör i plast förbjöds år 2022. I år hittades totalt 244 plastsugrör jämfört med 137 förra året.
  • Allt fler tar hand om sina läsk- och ölburkar och årets resultat visar en halvering i antal jämfört med förra året, från totalt 1 290 burkar förra året till 601 burkar i år.

____________________________________

Om Håll Fjället Rent 

Genom initiativet Håll Fjället Rent samarbetar Håll Sverige Rent, Hold Norge Rent och SkiStar för att minska nedskräpningen på skidorterna och intilliggande natur- och fjällområden.

I år har SkiStar satsat extra mycket på kommunikation till besökare. Bland annat genom budskap på stortavlor, i skidliftar och i sociala medier. En informationsfilm om det vita skräpet har också tagits fram för att belysa problemet med just småskräpet som uppstår kring grillplatser.