Plastexperimentet

Plastexperimentet

Medborgarforska för miljön! Välkommen att delta i Plastexperimentet 1 september - 13 oktober.

Anmäl dig idag!

Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. Plastskräp som hamnar i naturen leder till miljöeffekter som påverkar både människor, växter och djur negativt. 

I Plastexperimentet får privatpersoner, föreningar och skolelever chansen att vara en viktig del av ett rikstäckande forskningsprojekt, och själva bidra till att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.

Så funkar Plastexperimentet!

Plastexperimentet pågår mellan 1 september och 13 oktober 2023, och du väljer själv när under den perioden som du vill plocka, kategorisera och rapportera in plastskräp i din närmiljö.

Experimentet är uppdelat i två delar, en insamlingsdel för alla och en frivillig analysdel för äldre skolungdomar. Du väljer en av fyra naturtyper att plocka skräp i, och samlar sedan plastskräp längs en 100 meter lång sträcka. Det samlade skräpet vägs och sorteras i olika plastkategorier (t.ex. engångsbestick, sugrör och plastpåsar). Resultaten rapporteras sedan in via ett digitalt verktyg.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent.

Hur används resultatet?

Efter alla resultat kommit in kommer forskaren Bethanie Carney Almroth göra en vetenskaplig studie av omfattningen av plast i svensk natur. Bethanie är forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi på Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalier, framför allt hur det påverkar fisk.