Vill du ha ditt kaffe i en flergångsmugg?
Varför blir jag erbjuden en återanvändbar mugg eller matlåda?
Jo, för att från den 1 januari 2024 finns det en ny lag som innebär att restauranger, caféer, livsmedelsbutiker och andra serveringsställen som serverar mat och dryck i engångsmuggar och engångsmatlådor som innehåller plast, måste erbjuda dig som kund möjligheten att få din mat eller dryck i en återanvändbar produkt, inklusive locket*.
Det här kravet införs för att minska engångsprodukters inverkan på miljön. Det handlar både om nedskräpning och att engångsprodukter ofta är ett slöseri med resurser.
*Kraven gäller de försäljningsställen som serverar fler än 150 st engångsmuggar och engångsmatlådor per dygn de har öppet under ett år.
66 % av allt skräp innehåller plast
Enligt en nationell skräpmätning som Håll Sverige Rent utförde på uppdrag av Naturvårdsverket under sommaren 2023, innehåller 66 % av allt skräp plast. Plast är också det absolut vanligaste skräpet som finns i havet och globalt uppskattas det att 80 % av skräpet i havet kommer från land.
Engångsplastprodukter används oftast bara under några minuter men plasten kan stanna kvar i natur och hav under väldigt lång tid och ställa till med skada för både djur och natur. Plastskräp som hamnar i natur eller hav sönderdelas till mindre och mindre bitar och blir till så kallad mikroplast. Mikroplast har hittats i många vattenlevande djur och kan transporteras uppåt i näringskedjan från en art till en annan.
Engångsprodukter är dessutom ett slöseri med jordens resurser och det påverkar klimatet negativt.
Hur är det med muggar och matlådor av papper då?
Engångsprodukter som matlådor och muggar innehåller ofta både papper och plast, även engångsprodukter som ser ut att vara av papp, kan ha en tunn plastfilm på insidan.*
Forskare vid Göteborgs universitet visar på att en slängd pappersmugg med en tunn plastfilm kan göra skada i naturen eftersom plasten innehåller giftiga kemikalier. Läs hela artikeln här »
* Engångsmuggar och engångsmatlådor utan den minsta lilla plast i, kan undantas från kravet.
Är det lag på det här?
Förordning (2021:996) om engångsprodukter är en del av EU:s engångsplastdirektiv och de plastprodukter som regleras i direktivet är de plastprodukter som förekommer mest i mätningar av nedskräpning på land och i hav. EU-direktivet bygger på det cirkulära perspektivet och det främsta målet med direktivet är att minska mängden avfall.
Är du intresserad av att läsa mer om engångsplastprodukter, klicka då in dig på Naturvårdsverkets hemsida.