Identifiera och hantera ”hot-spots” (F4, F5, F6, F7, F8)
Platser där stora mängder skräp tenderar att samlas, så kallade hot-spots, bör identifieras och hanteras effektivt. Dessa områden återfinns ofta nära pubar, kaféer, snabbmatsrestauranger, busshållplatser och andra knutpunkter, shoppingcenter, parkeringsplatser, skolor, universitet, eller längs vägar som förbinder dessa med butiker. Även ödetomter och områden runt papperskorgar kan utvecklas till hot-spots. Om detta sker bör faktorer som antalet papperskorgar, deras typ och tillgänglighet utvärderas.
För att identifiera hot-spots kan information från allmänheten spela en viktig roll. Många kommuner uppmanar invånare att rapportera nedskräpning via kommunens hemsida, vilket gör det lättare att få en överblick över problemområden. Det är viktigt att göra rapporteringsprocessen enkel och användarvänlig.
När hot-spots har identifierats bör en strategi utvecklas för att åtgärda problemet. Användning av GIS-programvara kan vara ett värdefullt verktyg i detta arbete. Genom att kartlägga hot-spots tillsammans med befintliga papperskorgar och städrutiner kan man visuellt analysera var problemen uppstår i förhållande till den ordinarie renhållningen och planera mer effektiva åtgärder.
Frågans nummer i checklista för kartläggning:
- F4 Renhållning av allmän plats (kvalitet)
- F5 Renhållning av allmän plats (snödumpning)
- F6 Infrastruktur runt renhållning av allmän plats (papperskorgar)
- F7 Infrastruktur runt renhållning av allmän plats (behållare för fimpar)
- F8 Infrastruktur runt renhållning av allmän plats (papperskorgarnas utformning)
Exempel
Sverige
Håll Sverige Rent genomförde en skräpmätning i 75 kommuners stadskärnor under juni 2020. Mätningarna visade var skräp ansamlades mest, och gav kommunerna konkreta data om var insatser behövs för att minska nedskräpning. Genom dessa resultat kan kommunerna sätta upp mål och genomföra lokala kampanjer
Läs mer: Vi vill bli fler som inte skräpar ner
Bohuslän, Sverige
Strandstädarkartan är ett verktyg som gör det lättare för dig som ska städa eller har städat en strand. Via GPS-punkter i kartan kan du markera var det finns städbehov, var det redan är städat och var det finns säckar med skräp att hämta.
Använd Strandstädarkartan när du bestämt dig för att städa en strand! Ladda ner appen via App Store eller Google Play – eller besök strandstädarkartans webbplats. Där lotsas du till ett formulär där du väljer vilken typ av markering du vill placera ut, beroende på åtgärd:
- Städat – har du städat en strand och fört bort skräpet kan du välja ”Städat”. Fyll i formuläret och skicka in. Bra jobbat! Bifoga gärna före- och efterbilder.
- Hämtbehov – har du städat en strand, men saknar möjlighet att frakta bort säckarna välj ”Hämtbehov”. Fyll i formuläret och zooma in för att lägga markeringen exakt där skräpet står. Bifoga gärna en bild på skräpets placering. Skräpet hämtas då av professionella strandstädare så fort de får tid och tillfälle.
- Städbehov – ser du en nedskräpad vik eller strand, välj ”Städbehov”. Fyll i en kort beskrivning och bifoga gärna bilder.
- Planerad städning – om du planerar en städdag och vill bjuda in fler frivilliga, välj ”Planerad städning” och fyll i datum och information.
- Olja – om du hittar olja, vare sig det handlar om oljeskimmer på vattenytan eller oljeklumpar på land, så kan du markera detta i Strandstädarkartan. När oljefyndet rapporterats in kan kommunerna se detta och sedan åka ut till platsen för att städa upp. Vid akuta utsläpp ansvarar i stället Räddningstjänsten för saneringen, med hjälp av Kustbevakningen. Olja som hittas på stränder ska betraktas som farligt avfall och vid sanering krävs därför skyddskläder och särskilda säckar för olja. Finns inte skyddskläder ska oljan ligga kvar tills någon med rätt utrustning kan komma dit för att samla upp och ta hand om den.
Åtgärden passar följande verksamhet(er)
- Kommun
Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Ja