Hero
Radhuspmråde stad

Årets Håll Sverige Rent-kommun - här är de fem finalisterna 2023

Body

Nu har finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. Eskilstuna, Gävle, Borås, Lidingö och Kalmar har i år chans att vinna pris för sitt arbete för minskad nedskräpning. Onsdagen den 29 november koras vinnaren och pris delas ut under Håll Sverige Rents konferens ”Skräpet i fokus”.

För tolfte året i rad har det blivit dags att utse Årets Håll Sverige Rent-kommun – en utmärkelse till den kommun som arbetat bäst med att förebygga nedskräpning under året.

Två av årets fem finalister, Gävle och Kalmar, var nominerade även 2022.

- De fem toppkommunera arbetar alla både strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Dessutom är många av kommunernas invånare i engagerade och deltar i skräpplockarkampanjer, säger Mikael Drackner, tf VD på Håll Sverige Rent.

De fem finalisterna är:
Eskilstuna - För arbetet med att engagera skolor och förskolor i årets skräpplockardagar samt att genom skol- och fritidsverksamhet inspirerat till ökat engagemang i miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor. 

Gävle - För sitt breda och innovativa samarbete med exempelvis bostadsbolag och föreningsliv för att minska och förebygga nedskräpningen, samt ett fortsatt stort engagemang i årets skräpplockardagar för barn och ungdomar.

Borås - För aktiviteter och informationskampanjer som bidrar till attityd- och beteendeförändring och en renare stad - såväl på land som i vattendrag.

Kalmar - För inspirerande nudginginsatser i form av roliga aktiviteter vid källsorteringsstationer samt för ett stort deltagande både i Skräpplockardagarna och i Kusträddarna.

Lidingö - För ett brett och förvaltningsövergripande arbete i kommunens organisation för att engagera invånarna i skräpplockarkampanjer, samt inspirerande initiativ för att sprida kunskap och samtala med barn om nedskräpning, sortering och återvinning.

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2023
2023 års vinnare presenteras onsdag 29 november under Håll Sverige Rents digitala konferens som pågår 28-29 november. Vill du delta i den digitala konferensen kan du anmäla dig här: https://hsr.se/konferens

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

- andel skräpplockare i Håll Sverige Rents kampanjer: Skräpplockardagarna, Kusträddarna och Hela Sverige Plockar Skräp

- medlemmar i Håll Sverige Rents kommunnätverk

- strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnader för vad nedskräpningen kostar kommunen

- andel skolor och förskolor som erbjuder utbildningsprogrammet Grön Flagg