Hero
Kräfta

Kräftfiske utan skräp – så gör du

Body

Nu är det högsäsong för kräftfiske i stora delar av landet. Under kommande veckor flockas människor för att fånga kräftor i sjöar och vattendrag. Men med fler fritidsfiskare ute ökar också risken för att fiskeredskap blir till skräp som ligger kvar länge i vattnet och fortsätter fiska utan att någonsin plockas upp.

Sections

Baksidan av traditionen med kräftfiske är så kallat spökfiske. Om en bur förloras eller lämnas kvar, dör fångsten och lockar till sig fiskar och kräftdjur som i sin tur fastnar och dör. Det gör att hela processen återupprepas gång på gång, år efter år. På så sätt kan ett fiskeredskap fortsätta att fånga fisk och skaldjur och skapa onödigt lidande för djuren, utan att fångsten nyttjas. 

Varje år förloras cirka 28 miljoner beten, 11 miljoner sänken och 140 miljoner meter fiskelina i de nordiska länderna. Det är en uppskattning som görs i en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet. Studien visar också att 3900 hummertinor varje år blir kvar i djupet längs svenska västkusten. 

–Förlorade fiskeredskap bedöms vara det skräp som orsakar mest skada på det marina djurlivet eftersom de fortsätter att fånga fisk och kräftdjur långt efter att de har gått förlorade. Dessutom är redskapen ofta gjorda av plast och om de förloras bidrar de till ytterligare plast i våra sjöar och hav, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.  

Tre tips för ett skräpfritt kräftfiske 

  1. Säkerställ att din utrustning håller 
    Slitna rep och linor är en vanlig orsak till att fiskeredskap försvinner. Därför är det viktigt att du regelbundet kollar din utrustning och byter ut det som behövs.
     
  2. Planera din fisketur   
    Tänk på hur du kan placera tinor och burar på säkert avstånd från farleder och båttrafik för att undvika att linor skadas av båtpropellrar eller att redskap dras bort. Håll också koll på strömmar och djup och säkerställ att redskapen verkligen når botten. Placeras de nära sluttningar kan bojen dras ner eller redskapen driva i väg.
     
  3. Ta hand om ditt skräp 
    Ta med en skräppåse när du fiskar, så kan du enkelt plocka upp småskräp eller trasig utrustning under turen. Kom också ihåg att ta med dig allt skräp från det du har ätit eller druckit. 

Fler tips hittar du här 

Allmänhetens fiske i Vättern 

Det fria kräftfisket i Vättern startar nu på fredag den 23 augusti klockan 17. Du får fiska kräftor med bur och ha högst sex burar per person. Burar med en maskstorlek (sträckt maska) mindre än 50 mm ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter på 28 mm placerade i vardera sida av buren. 

Läs mer på Havs- och Vattenmyndighetens hemsida om vad som gäller när du ska fiska kräftor.