Samla in plastskräp som hamnat i vattnet (B11, D3, D4, F5, G5)
Plastskräp som hamnat i vattnet kan samlas in med hjälp av olika metoder, som skräpinsamlingsbåtar, flytande barriärer i floder och vattendrag, eller flytande papperskorgar (så kallade seabins). Genom att installera en flytande barriär på strategiska platser, som vid flodmynningar, kan flytande avfall fångas upp. För att systemet ska fungera effektivt krävs regelbundet underhåll, inklusive att personal tömmer barriären på det insamlade skräpet och underhåller barriärsystemet. Om möjligt kan det infångade skräpet användas för att visa allmänheten på problemet med plastföroreningar och öka medvetenheten.
Frågans nummer i checklista för kartläggning:
- B11 Avfallshantering (småbåtshamnar)
- D3 Avloppsnätet (dagvatten)
- D4 Avloppsnätet (bräddning)
- F5 Renhållning av allmän plats (snödumpning)
- G5 Avfallshantering (hamnar)
Exempel
Nederländerna
”The Great Bubble Barrier” är en barriär av bubblor som i marin miljö stoppar plastskräp, men låter marint djurliv och båtar/fartyg passera. Genom en tub på botten pumpas luft ut i tubens hål vilket skapar en uppåtgående kraft som för med sig plastskärp upp till ytan. Genom att placera barriären diagonalt kan sedan skräpet som kommit upp till ytan transporteras med de naturliga strömmarna till kanal- eller flodkanten där det samlas upp. Barriären kan täcka en kanals eller flods hela bredd och finns i dag ibland annat Amsterdam. När systemet testades under tre veckor i Deltares, Nederländerna 2017 fångade barriären upp cirka 86 procent av allt testmaterial.
Läs mer: The Great Bubble Barrier - A Smart Solution to Plastic Pollution
Läs mer i Åtgärdsguiden: Luftbubblor i vatten mot nedskräpning
Stockholm stad
Flytande papperskorgar består av en hink, pump och filter och fångar upp skräp som hamnat i vattnet. Flytande papperskorgar kan till exempel installeras i hamnar och suger upp vatten som passerar genom hinken med hjälp av pumpen. Vattnet går igenom korgen och skräpet fångas i en påse som kan innehålla upp till 20 kg skräp. I Sverige ska det finnas flytande papperskorgar i Stockholm och i Laholm.
Läs mer: Seabin basket
Göteborg stad
Båten Renström är en av skräpinsamlingsbåtarna som samlar in all slags marint skräp från Göteborgs kanaler (till exempel plastkassar, ballonger, bojar, rep, medicinskt avfall, glas- och plastflaskor, cigarettändare, dryckesflaskor, polystyren, fiskelinor och fisknät).
Läs mer: Städbåten M/S Ren-Ström tillbaka i Göteborgs kanaler
Uppsala
Under sommaren 2019 placerade Uppsala kommun ut en djupläns i Fyrisån för att ta reda på hur mycket och vilken typ av skräp som hamnar i Fyrisån. Syftet med mätningen var också att låta invånarna få upp ögonen för nedskräpningen. Två gånger i veckan under 12 veckor genomfördes mätningen. Nu undersöks hur metoden kan vidareutvecklas till mer permanenta skräpfällor. Liknande skräpmätningar har också genomförts i Båstad kommun.
Läs mer: Länsor stoppar skräp i havet
Åtgärden passar följande verksamhet(er)
- Kommun
Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓
Nej
Läs mer
Här kan du läsa mer om när Håll Sverige Rent och Uppsala kommun mätte skräp i Fyrisån 2020-2022.