Västerås Cityfestival

Baltiplast

Image
Baltiplast logotyp

BALTIPLAST (Baltic Approaches to Handling Plastic Pollution under a Circular Economy Context) syftar till att förebygga och minska plastavfall i Östersjöregionen, med fokus på minskning av engångsplast. 

Inom ramen för projektet BALTIPLAST arbetar Håll Sverige Rent med att utveckla konceptet Skräpfri festival tillsammans med Västerås stad och deras Cityfestival. Under 2023 kartlade vi skräpet och plastförekomsten på Cityfestivalen och ordnade ett idélabb om minskning av engångsplast på events och under 2024 tog vi fram och arbetade vi med åtta åtgärder under festivalen, se längre ner på sidan. 

BALTIPLAST finansieras av EU och Interreg Baltic Sea Region-programmet.  

Festivalbesökare + skräphjälte = sant!

Gnom att tänka till i förväg och göra hållbara val när du ska på festival eller andra evenemang kan du vara med och göra skillnad. 
 

Det vanligaste skräpet på stränder och i haven är plast. Ofta kommer skräpet från land och är sånt som bara använts en gång, som godispapper, sugrör eller plastkorkar. Och som sedan tar hundratals år att bryta ner! När du väljer flergångsalternativ, bara tar emot gratissaker du faktiskt kommer använda och slänger skräpet där det hör hemma hjälper du till att stoppa nedskräpningen av våra hav.

Bli en skräphjälte på festivalen – Tre enkla tips

1. Gallra give aways

Ett nyckeband med solrosor på hänger runt halsen på en person i grå luvtröja

Ta bara emot give aways du verkligen vill ha

2. Välj flergångsalternativ

hamburgare som ligger på någon slags bambutallrikar

Välj mat och dryck som serveras på flergångstallrikar och i flergångsmuggar

3. Ta hand om skräpet

En tjej med en back tomflaskor

Återvinn och släng ditt skräp där det hör hemma

Visste du att:

  • Från den 1 januari 2024 måste mat- och dryckesförsäljare erbjuda möjligheten att få maten i en återanvändbar matlåda och drycken i en återanvändbar mugg?
     
  • Pappmuggar ofta har ett tunt lager plast på insidan?
     
  • En cigarettfimp tar hundratals år att brytas ner i naturen?

Så minskar BALTIPLAST skräpet på Västerås Cityfestival - åtta prioriterade punkter

•    Information till utställare och matförsäljare om de förbjudna och reglerade engångsplastartiklarna. Tillsammans med Västerås Cityfestival och Panter erbjöd vi flergångstallrikar för servering av mat på festivalen 2024.  2 800 serveringar gjordes på flergångstallrikar. På så vis förebyggde vi utsläpp av ca 325 kg koldioxidekvivalenter jämfört med engångstallrikar. 

•    Festivalen ställer krav på samtliga matförsäljare och utställare att minska användningen av engångsplast på olika sätt. Det kan exempelvis vara att undvika utdelning av onödiga give-aways av plast.

•    Vi undersöker vilka plastartiklar som festivalens matförsäljare använder. Med hjälp av en enkät samlar vi kunskap om hur stor mängd och vilka artiklar (exempelvis muggar, tallrikar och sugrör) som kommer att användas på festivalens mattorg.

•    Västerås stad kontrollerar att matförsäljare och utställare efterlever de nya kraven i förordningen om engångsprodukter. Reglerna är nya och verksamhetsutövarna har ett tydligt ansvar. I kombination med informationsinsatser och kontroller hoppas vi kunna skapa god efterlevnad.

•    Vi kartlägger vilket skräp som slängs på marken under festivalen. Skräpmätningarna ger oss insikter om källorna till nedskräpning och om lämpliga fortsatta åtgärder.

•    Festivalen inventerar och minskar sin egen plastanvändning. De använder BALTIPLASTs inventeringsverktyg för att identifiera den interna konsumtionen av engångsplast.

•    Festivalen gör medvetna inköp och köper t.ex. in vanliga dricksglas i stället för engångsvarianter.

•    Flera samarbetspartners inklusive oss gör kommunikationsinsatser riktat till festivalbesökarna. Via sociala medier uppmanar vi besökarna att minska på plasten och slänga skräpet rätt. Många konsumenter känner inte till att de har rätt att köpa mat eller dryck i flergångsbehållare.
 

Image
Baltiplast logotyp